2017. május 16., kedd

FERENCVÁROS NAGYMENŐJE VILLOGÓVAL JÁR, ÉS SAJÁT BURKOLATI JELEN PARKOL

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2017.05.11.


- Ferencváros zűrös közállapotairól szóló sorozatunk első része: 
25 éve vártak arra, hogy ne kelljen a folyosóra kimenniük vécézni, aztán jöttek a fideszesek és beköltöztek
- Ferencvárost tandemben irányítja Bácskai János polgármester és egy fideszes parlamenti képviselő Varga József. Míg Bácskaié a reprezentatív szerep, addig sokak szerint Varga Józsefé a valódi hatalom. Mire a képviselőtestület elé kerülnek a IX. kerület ügyei, addigra Varga József főtanácsadó rejtélyes irodájában, a Bakáts utca 8-ban már meghozták a döntéseket.

- A sorozat első részében bemutattuk hogyan költöztek be a politikusok és rokonaik Ferencváros legjobb lakásaiba.

-De a lakásügy csupán a IX. kerületi visszaélések legalsó szintje.
-A kerületi kiskirályoknak nem csak pár lakáshoz van hozzáférésük, hanem önkormányzati tulajdonú vendéglátóhelyhez, felduzzasztott kéménybizniszhez, kátyúzáshoz, de még a magánbölcsődékhez is.
- A Csarnok tér két ismert figurája, Martos Dániel vagyonkezelő és Rudits Tibor volt kéményseprő politikai hátszéllel vagyonosodtak és szereztek speciális előjogokat.

- Martos zöldfülű fidelitasosként kezdte a kerületben, mára viszont Ferencváros kincstárnoka lett. Kerületi karrierje a Kultiplex bezáratásával indult.
- Rudits Tibor kéményseprőként kezdte, és már a rendszerváltás óta építi kurzusokat túlélő kerületi birodalmát.

A IX. kerületben 2015-ben a közösségi együttélésre extrém szigorú szabályokat hoztak. Aki például a közterületet rendeltetésétől eltérően használja, mondjuk fűre parkol, akár kétmillió forinttal is büntethető. De ezek a szabályok nem mindenkire vonatkoznak. A parkolás illusztrálja a leglátványosabban, hogy Ferencvárosban létezik egy politikával szimbiózisban élő kör, amely különleges kiváltságokkal rendelkezik.

Rudits Tibor autói például jól ismert látványosságok a kerületben. Ő a Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület alelnöke, egy csapatban vitorlázik Bácskai János polgármesterrel, és nem utolsó sorban ő a "kerületi kéményes", ami mint látni fogjuk, nagyon jelentős pozíció. A flottájához tartozó gépjárműveket onnan lehet felismerni, hogy kék villogóval járnak, és többre közülük „Emergency Medical” matrica van ragasztva. A kocsik a kerület minden pontján fel szoktak bukkanni. Szabálytalanul parkolnak velük tűzoltósági felvonulási területen, buszmegállókban vagy éppen a polgármesteri hivatal előtt is. Mindez egy olyan kerületben fordulhat elő, ahol ha kettőt pislog az átlagos autós, már kattan is a kerékbilincs a kocsiján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.