2017. május 11., csütörtök

HÁZTARTÁSI GÉPEK, MINT ADOMÁNY, AVAGY HOGYAN LESZ IGAZI SEGÍTSÉG AZ ADOMÁNYBÓL?

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2017.05.10.



Írtam már a ruhákról, bútorokról, megkezdtem a gyerekek segítésének, támogatásának a lehetőségeit bemutatni, most nézzük azokat a holmikat, amelyek ezeken kívül megjelennek az adományozásban. Televízió, háztartási gépek, konyhai és lakásfelszerelések, amelyek fölöslegessé válnak a társadalom szerencsésebb felén élők háztartásaiban, vagy előkerülnek a hagyatékokban, és logikusan jut eszébe a szociálisan érzékenyebbeknek, ezeket is oda lehetne adni a rászorulóknak.

De vajon minden jó ötlet-e? Akik távol élnek a problémától, nem igazán gondolnak bele, hogy pl. az elektromos eszközök áramfelvétele és a kártyás villanyórák feltöltésének lehetőségei hogyan viszonyulnak egymáshoz. Egy elektromos főzőlap, vagy egy hősugárzó pl. túl gyorsan eltünteti a rátöltött 2-3 ezer forintot, és ha nincs miből feltölteni újra, akkor marad a sötétség. Nem túl jó adomány a hot-dogkészítő vagy a grillező sem, nemcsak az áramfelvétel miatt….hanem kicsit olyan ez, mint mikor egy adományban csirkemell-sütéshez való fűszersót és kis zacskókat kaptunk…. de csirkemellet nem, és az igen ritkán kerül a szegregátumokban az asztalra.

Aztán ott vannak a régi televíziók. Némelyik kész matuzsálem, olyan nehéz, hogy alig bírjuk a szállításnál. Jellemzően nem sokáig bírják, és aztán gond van vele, mert veszélyes hulladék, el kell szállítani. Vagy a régi hűtők. Olyan pl. amelyiknek nincsenek meg a polcai. Vagy a gumiszalag körben nem zár jól. De aki felajánlja, azt gondolja, „oda még jó lesz”.

Vagy a mosógépek. Ebből nagyon örülünk, ha van keverőtárcsás, hiszen a házak zömében nincs bevezetve a víz, de óriási segítség, ha van egy ilyen, pláne, ha tudunk adni hozzá centrifugát is. De ha a mosógépből hiányzik a cső, vagy a centrifuga teteje letört, azzal munka és költség van, hogy biztonságosan használható legyen. Ha kapunk automata mosógépet, azt is el tudjuk helyezni rászorulóknál, de ők már egy szinttel feljebb élnek, hiszen a házaikban van vezetékes víz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.