2017. május 23., kedd

HOGYAN VÁLIK BŰNÖZŐVÉ EGY FIATALKORÚ?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Gájerné Dr. Szabó Andrea
2017.05.21.


A társadalom széles rétegeit érintően elszegényedés figyelhető meg, mely életszínvonal csökkenéssel jár együtt, mindezek pedig feszültséget idéznek elő. A szociális háló nem tudja betölteni azt a szerepét, mely abban kellene, hogy megmutatkozzon, hogy az alsóbb társadalmi rétegeknél meglévő óriási vagyoni különbségeket valamilyen szinten kompenzálja, ezáltal egyre szélesebb körben állapítható meg az elszegényedés. Mindezek vitathatatlanul hatást gyakorolnak az egyén életére és ezen belül is a fiatalkorúak, gyermekkorúak körülményeire. Az alsó társadalmi rétegekből a kitörés lehetősége csökkent, mely reménytelenséggel párosul.

Kialakult egy új típusú szegénység, továbbá ezzel összefüggésben megjelent és elterjedt a hajléktalanság, valamint a munkanélküliség. Egész Európában, így Magyarországon is nőtt a gyermekszegénység és egyre nagyobbak a jövedelemkülönbségek. A fiatalok elhelyezkedési lehetőségei csökkentek, a munkanélküliség emelkedése a fiatal felnőttek körében is tapasztalható, különösen azoknál, akik nem rendelkeznek szakképzettséggel, vagy alacsony képzettségűek, melyek természetesen jelentős következményekkel járnak.

Ezek a folyamatok természetszerűleg oly mértékben hatnak az egyénre, melyek közvetett okokként, illetve hatásuk közvetett hatásként értékelhető és vehető figyelembe a bűnelkövetők egyénére gyakorolt hatását tekintve.

A kutatási tapasztalok, azt támasztják alá, illetve azt mutatják, hogy minél rosszabb egy fiatal társadalmi csoport társadalomba való integrálódásának mértéke annál gyakrabban követnek el bűncselekményeket. Ez is magyarázatul szolgálhat arra, hogy a hátrányos helyzetűeknél, illetve a társadalom perifériáján lévő rétegeknél kifejezetten magas a kriminalitás és miért követnek el inkább bűncselekményeket.

Nagyon fontos kitérni arra az általános megállapításra mely helytálló, hogy az értékek változásában, az értékrendben olyan mértékű változás következett be, melynek lényege abban ragadható meg leginkább, hogy az értékmérő a pénz, a siker számít igazán, azt kell mindenek fölé helyezni és ez alapján mérik egymást természetesen a fiatalok is. Azt elismerik, hogy fontos a tanulás, de nem a sportot vagy a tanulást tekintik a siker eléréséhez megfelelő útnak, illetve követendő útnak, hanem külsőségekben keresik mindezt, mely a pénzhez, valamint a materiális javakhoz kötődik.

A fiatalok példaképeinek megválasztásában is tetten érhető mindez, hiszen nem olyanok a példaképek, akik a tudást, a sok munkát, a kemény, kitartó türelmesen járható utat és tudatosan, hosszú távon felépített célokat testesítik meg személyiségükkel és munkásságukkal, hanem az érték a minél gyorsabb érvényesülés. A cél szentesíti az eszközt alapon nem az a fontos, hogy hogy járják be az utat, hanem az, hogy minél hamarabb elérjék a célt. A családi, baráti kapcsolatok is háttérbe szorultak és a médiának van legnagyobb szerepe az életükben...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.