2017. május 2., kedd

KÉSZEN ÁLL AZ EU A BREXITRE

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute / IIlés Gergő
2017.05.02.


Egy egységes Európai Unióval kell majd tárgyalnia Theresa Maynek az Unióból való kilépéssel kapcsolatban, mivel a Brexittel kapcsolatos fő irányvonalakkal mind a 27 tagállam egyetért. Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke emiatt bizakodó, miközben a brit miniszterelnök kemény tárgyalásokra számít.


„Az EU27–nek egységesnek kell maradnia” – derűlátóan beszélt a britekkel való kilépési tárgyalások menetéről Donald Tusk, aki a Brexit után is közeli és erős kapcsolatot kíván fenntartani Nagy-Britanniával. Theresa May eközben már az Egyesült Királyság ellen egységesen felsorakozó tagállamokról beszél.

Theresa May már javában mozgósítja híveit a június 8-án tartandó brit választásokra készülődve. Szerinte minden rá, és a konzervatív jelöltekre leadott szavazat megerősíti a pozícióit az EU tagállamok vezetőivel szemben a tárgyalóasztalnál ülve. „Lesz olyan, hogy ezek a tárgyalások keménnyé fognak válni. Mégis, az ellenfeleink akkor próbálják megzavarni mindezt, amikor a 27 többi európai ország fel fog ellenünk sorakozni” – mondta a miniszterelnök egy kampányrendezvényen.

May részéről a harcias retorika nem véletlen: miközben hazájában igyekszik megerősíteni a saját pozícióját a választásokkal, az uniós tagállamok egyöntetűen elfogadták az Egyesült Királysággal való tárgyalásokról szóló irányvonalat és keretrendszert. Így az EU teljesen készen áll a Brexit-tárgyalásokra, és vannak elképzelései annak kimeneteléről.

Konkrét uniós tervek tehát léteznek a Brexit–tárgyalásokkal kapcsolatban, mellyel kapcsolatban más EU–s vezetők is rendkívül optimisták. Donald Tusk szerint legelőször is az Egyesült Királyság kilépésének feltételeiről, az országban levő EU-állampolgárok helyzetéről, és Észak-Írországról kell tárgyalni, majd ezután lehet rátérni a jövőbeli kereskedelmi egyezményekre. „Mielőtt megbeszélnénk a jövőnket, először is gondosan és tisztességesen kell rendeznünk a múltat” – tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

A tárgyalásokkal kapcsolatban több EU tagállam vezetője is megszólalt. Így tett például a már csak pár hétig regnáló Francois Hollande francia elnök is, aki szerint a briteknek valamilyen árat mindenképpen fizetniük kell a kilépésért: „Nem léphetünk fel büntetően, de egyértelművé kell tennünk azt, hogy Európa tudja, hogyan védje meg az érdekeit, és Egyesült Királyság rosszabb pozícióban lesz az EU–n kívül, mint benne”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.