2017. május 4., csütörtök

KÜRTÖSÖKRE VÁRVA

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.05.04.


...Az elmúlt hetekben valami megváltozott! A hatalom nagyot hibázott! Rosszul választotta meg, kibe rúgjon. Az áldozat segítőket talált. Az áldozat visszarúgott, felvette a kesztyűt. Ezzel színre lépett az új generáció. Kik ők? Azok, akik a rendszerváltás környékén születtek. Az új generáció, amelyik nem abban érdekelt, hogy ellenzékként megéljen a hatalom kegyelemkenyerén. Az új generáció, amelyik a hatalom szemébe mer nevetni. Képviselője könnyed, játékos, kíméletlen, papír nélkül mondja a magáét, sokak helyett, sokak nevében szól. Fiatal, mégis hiteles. Már átesett a tűzkeresztségen. Sőt! Harcedzett. Kiállta az első nehéz próbákat. A személye ellen indított támadást. A jogtalan három nap magánzárkát. A bilincsbeveretést. A bíróság elé citálást. Az igazságtalan bírói ítéletet. Kihívóan harsogja mikrofonba – a Szabadság téren – a régi igazságot. A régi igazságot, amit mindenkinek megtanítottak az iskolában, mégis kevesen értik (a szövegértéssel gond van): „azért a víz az úr”. Utat mutat: „helye van a tudatosan vállalt polgári engedetlenségnek egy hitelét – közintézmény jellegét – vesztett intézményrendszerrel szemben.” Vállalja, amivel be akarják mocskolni: „Buzeráns vagyok! A hatalmat buzerálom. Ők mindenkit annak tekintenek, aki a hatalom ellen szól.” Összehozza a téren a hatalmat buzerálók csoportját. Választási mozgalmat hirdetett az arányos választási rendszer visszaállításáért.

Több nagy tanulsága is van ezeknek a napoknak: lehet embereket „megmozgatni”, sokat, sokszor, még ünnepnap is. Lehet nyilvánosságot teremteni még akkor is, ha a sajtó nem vevő a dolgokra. A facebookon mindent látni lehetett. Igaza van a szónoknak, Gulyás Mártonnak: van még egy év, nem belenyugodni kell a megváltozhatatlanba, hanem cselekedni. Üzenet a pártoknak. Üzenet a civileknek. Üzenet az országnak. Üzenet a mást akaróknak.

Nem kizárt, az események a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való szabad hozzáférés jogát – ebben az országban először – tudatosan vállaló, mára a hatalom által következetesen szétvert egykori közoktatás törekvéseit igazolják. Ez az első, és a hatalom szándékai szerint az utolsó generáció, amelynek tagjai egy béklyóitól szabaduló oktatási rendszer hatására tisztán látják: a hatalom nem isteni eredetű. Ez az első, és a hatalom szándékai szerint az utolsó generáció, amelyik tisztában lehet azzal, az embernek vele született, elidegeníthetetlen jogai vannak, s ezek közül a legfontosabb az emberi méltóság. Az emberi méltóság, amelyet mindenki, aki nem demokrata, gyűlöl, s meg akar törni.
Miután a választási rendszer a „Jó Állam” falainak tartópillére, csak a kürtök segíthetnek. A kürtök, amelyek zengésére felhangzik a nép harci kiáltása. A harci kiáltás, amelynek hangjára leomlanak a falak. Kürtösök kerestetnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.