2017. május 25., csütörtök

MESTERSÉGES ÉRTETLENSÉG

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2017.05.24.


A magyar kormány a megállapodásban érdekelt a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke kedden az amerikai külügyi tárca közleményére.”

Az Egyesült Államok többször sürgette már Magyarországot, hogy függessze fel „a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely diszkriminatív, súlyoskövetelményeket támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint fenyegeti az akadémiai szabadságot és függetlenséget.” Az amerikaiak azt is többször jelezték, ha a magyarok komolyan tárgyalni óhajtanak valakivel az ügyben, akkor azt közvetlenül az illetékes felekkel tegyék meg.

Az amerikai szövetségi kormányzat tehát nem hajlandó tárgyalni sem a magyar kormánnyal, sem a tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízottal.

Altusz Kristóf, mint kijelölt főtárgyaló és a magyar kormány, mint ötletgazda azonban nem igazán hajlandó érdemben szóba állni az érintett intézménnyel, azaz a CEU-val. Ehelyett makacsul arra várnak, hogy az amerikai szövetségi kormány képviselőivel tárgyalhassanak. Ehhez megfelelő mennyiségű pogácsa és ásványvíz áll a rendelkezésükre. Más nagyon nem.

Kósa Lajos eközben a Közép-európai Egyetemeket próbálja lajstromba venni és következetesen Soros Egyetemként emlegeti az intézményt. Ez utóbbi valószínűleg azt a törekvést szolgája, hogy az egyetem ügyében végre kompromisszumos megoldás születhessen.

Kósa Lajos legnagyobb felháborodására nagyjából mindenki lex CEU-ként emlegeti a módosított felsőoktatási törvényt. Ez alól kivételt képeznek a kínai, a malajziai és a thaiföldi nagykövetek, akiket valószínűleg nem igazán érdekel ez az egész módosítás,és nincsenek nagyon oda a magyar pogácsáért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.