2017. május 11., csütörtök

MIKOR KEZDENEK VÉREZNI A KI NEM MONDOTT SZAVAK?

KETTŐS MÉRCE 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.11.


Perkátán Horthy szobrot avatnak május 20-án. A szemünk se rebben, nem is hír. Már nem az. Az alábbi cikket 2013 késő őszén írtam. 2013 novemberében ifj. Hegedűs Lóránt Horthy Miklós-mellszobrot avatott a Szabadság téri Hazatérés templomában. Azóta eltelt három és fél év. Hány ilyen szobor van már az országban? Mára természetes lett.

2013. november


Különös nap ez a mai, több szempontból. Kint szürke, reménytelen égből mállik a nyirkos ősz.

Kinyitom a laptopot, hátha történt valami szép, csak én még nem tudok róla.

Nézem a fotókat, zseniális képek. Egyenruhában feszítő férfiak és egy nő. Az arcukon elszánt, dacos kifejezés. Mire szánták el magukat? Kivel dacolnak? Velem? A világgal? A mások másféle gondolkodásával? Nem tudom. Nem értem.

A következő fotón ellentüntetők. Ők is elszántak. Sárga csillagot tűztek a ruhájukra, táblákat emelnek. Rejtő, Karinthy, Hajós Alfréd a táblákon. Tiltakoznak, nem akarják. Rejtő sem akarja, Karinthy sem. Ők is csillagot viselnek, mint a tüntetők. Hatágú, sárga csillagot.

A következő képen nagyon-magyarok. Rossz arcú, gunyoros nézésű, kicsit sem szimpatikus emberek.

Újabb kép a tüntetőkről. A szemükben szomorúság. Nagyon mély bánat.

A templom, az összegyűlt, ünneplőbe öltözött emberekkel.

Lekerül a bemocskolt szűz-fehér lepel. Elégedett közönség és a vezetőjük, a hit szónoka, a közösség pásztora.

Más arcok, a templom előtt. A középpontban egy fiú és egy lány. Szépek. Igazak. Mellükön sárga csillag. Talán a húszas éveik elején járhatnak. Okosak. Nem, nem okosak. Bölcsek. Ennyi idősen képesek arra, amire sokunk, sok évtizeddel a háta mögött sem. Tudják, mi a tét, vagy csak érzik, de nem akarják. Ők sem és nagyon sokan nem. Nem akarják annak az embernek a szobrát, aki ezt a levelet írta:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.