2017. május 26., péntek

ORBÁN VÉGRE KÖZEL KERÜLT TRUMPHOZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.05.25.


Sőt, azt is elmondhatjuk, hogy ő áll mögötte. De az arckifejezéséből ítélve ez nem teszi különösebben boldoggá. Biztos már nagyon unja az amerikai elnökökkel való örökös találkozókat. (Nem.)

A csoportkép a NATO-vezetők brüsszeli csúcsértekezletén történ, ahol a miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország megnégyszerezi(!) a védelmi költségvetését, ami jelenleg 300 milliárd forint évente. Ezt pár éven belül 1200 milliárdra (évente!) tervezi emelni.
Ha ezzel se lopja bele magát Trump szívébe, akkor semmivel.

Az új amerikai elnök elsőszámú elvárása a NATO-tagállamokkal szemben, hogy mindenki emelje a hozzájárulását, ne Amerika állja a költségek többségét. Trump a GDP 2 százalékát követeli minden tagállamtól, ennek csak kevesen tesznek eleget.

A magyar GDP 2016-ban 35 ezer milliárd forint volt, ennek a 2 százaléka se kevés, de csak 700 milliárd lenne. Orbán ezt tervezi majdnem a duplájára emelni (ha hihetünk az ígéretének).

Pedig eddig nem volt katonai költségvetés nagy barátja: 2010-hez, a Bajnai-kormány utolsó költségvetéséhez képest 2011-ben, a második Orbán-kormány első büdzséjében 60 milliárd forinttal csökkentek a katonai kiadások. Ez azután tovább esett: 2013-14-re a GDP alig 0,8 százalékára.

De Orbán mostantól nekilát a millitarizációnak. Úgy tűnik, bár még egy évi 1200 milliárdos költségvetésből sem lehet nemzetközi összehasonlításban jelentős, ütőképes hadsereget építeni, az már azért komoly terhet tudna jelenteni az ország költségvetésének.

Viszont túl nagy koalíció állt össze Orbánnal szemben: Washingtontól Brüsszelen, Berlinen és Párizson át a magyarországi ellenzékig mindenki ellene van. Ha valakit ki tud billenteni ebből a pozícióból, akkor meg kell tennie, hogy hatalmon maradhasson...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.