2017. május 31., szerda

VISSZA LEHET BONTANI A PANELEKET, DE HOL LAKNAK MAKJD UTÁNA AZ EMBEREK?


HVG.HU
Szerző: hvg.hu
2017.05.30.



Nem elképzelhetetlen a panelházak felső szintjeinek visszabontása, amelyet Orbán Viktor vetett fel a napokban, de nem elsősorban technikai kérdés. Ez magyarázza azt, hogy a világban miért kevés helyen próbálkoztak ezzel a módszerrel.

Szükségmegoldásnak indult, aztán úgy maradt: a magyarországi lakások csaknem egynyolcada előre gyártott vasbeton elemekből épült, röviden panel. A csaknem nyolcszázezer lakás felépítésével gyorsan lehetett enyhíteni a hiányt, ám azt valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy a többnyire szűk és korszerűtlen épületek hosszú évtizedekig a városok szerves részei lesznek.

Az elmúlt évek energetikai korszerűsítési programja után most radikálisabb megoldást fontolgat a kormány: a jellemzően tízemeletes épületek felsőbb szintjeinek a visszabontásával tennék élhetőbbé a lakótelepeket.

Szokatlan, ám nem lenne példa nélküli és megvalósíthatatlan sem a panelvisszabontás terve, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt pénteken Hódmezővásárhelyen. Az ötlet sem új: azt tavaly áprilisban éppen a Csongrád megyei város volt polgármestere, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János vetette fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.