2017. június 14., szerda

A BÍRÓI ÍTÉLKEZÉSRŐL

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.06.14.


Germinal elsején kezdődött az hébertisták ügyének bírósági tárgyalása. De az ügyész, az esküdtszék, a bíróság elnöke már előre tisztában volt mindennel – az előzményekkel, a következtetésekkel, a büntetés mértékével egyaránt. (Anatolij Levandovszkij:Robespierre).


Mára már kissé elcsitultak azok a hullámverések, amelyek a sukorói ügy bírósági ítéletével kapcsolatban a balliberális oldalon felkorbácsolódtak. Kevés ítélet váltott ki olyan ellenérzést nem csupán a közemberekben, hanem a politikusokban, mint ez az ügy, ami polarizálta egyúttal a politikai életet is. Azok, akik kifejezetten politikai döntésnek, sőt, koncepciós pernek tekintették a Kúria döntését, többségében a baloldali ellenzékhez sorolhatók, míg a döntés helyeslése inkább a kormánypártokra volt a jellemző. Megítélésem szerint mindegyik pártcsoport állásfoglalása politikai szempontból súlyos hiba volt, mert ezek egyúttal a legfelsőbb bírói testület minősítését is jelenthette.

Az, hogy ilyen szélsőséges álláspontok alakulhattak ki, sok okból következhettek. Az egyik, és talán a legfontosabb az, hogy a sukorói ügynek lehettek politikai szálai is, hiszen az abban részt vállaló személyek egyértelműen köthetők voltak Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök személyéhez. Nem maga az adásvételi üzlet volt tehát itt a legfontosabb dolog, hiszen ilyen kaliberű bizniszt sok más alkalommal nyélbe ütöttek. A politikai relevancia akkor kezdődött, amikor ezt az üzletet Gyurcsány Ferenc nevéhez lehetett kötni, hiszen a volt kormányfő egyrészt tudott róla, másrészt támogatta magát a beruházást is, tehát ilyen-olyan mértékben részese lehetett a beruházási tervnek. Az akkori ellenzék, vagyis a Fidesz és az LMP ezzel szemben azonnal csalást szimatolt az ügyben. Persze, ebben is jókora politikai haszonszerzést gyanítottak az ellenzéki politikusok, és ez volt a fő indok arra nézve, hogy útját állják a beruházásnak. Sőt, Schiffer András, az LMP akkori társelnöke addig ment, hogy feljelentette Gyurcsányt. Schiffernek azért jött különösen jól ez az ügy, mert a korábbi ismeretlenségéből végre kiemelkedett a politika látóterébe és ezzel igazi közéleti szereplővé válhatott. A Fidesznek pedig azért kellett szembehelyezkednie a projekttel, mert ők maguk nem szerezhettek sem anyagi, sem politikai hasznot ebből a beruházásból. Az ügy pikantériája az, hogy a 2010-es hatalomváltás után éppen a Fidesz volt az, amelyik játékkaszinóra koncessziót adott el a saját holdudvarába tartozó befektetőnek olyan üzlethez, mint amilyen a sukorói beruházás lett volna. Tehát mindenképpen megvolt ennek a sukorói ügynek egy olyan politikai háttere, ami miatt akár a baloldalnak fájhatott, akár pedig a jobboldalnak örömteli lehetett a Kúria legutóbbi döntése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.