2017. június 16., péntek

A KÖZMUNKÁSOKNAK MÉG NEM SZÓLTAK, HOGY HAZÁNK ERŐS ÉS BÜSZKE EURÓPAI ORSZÁG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.06.16. 


Lassan kezdjük megszokni, hogy a kormány kiírja a plakátokra, bemondatja a tévében, rádióban, hirdeti az újságokban azt, amit gondolnunk kellene szerinte az országunkról. Azon kívül, hogy szellemi fogyatékosnak nézik saját polgáraikat az ország vezetői, azon is elgondolkodnunk egy fél pillanatra, miért reklámozza önmagát ilyen vehemenciával a kormány? A jó bornak is kell a cégér? Esetleg attól félnek, hogy az önálló véleményalkotás káoszba sodorja az országot? Az biztos, hogy urakban és szolgákban gondolkodik egy olyan politikai vezetés, amely úton-útfélen fontosnak érzi a nép ideológiai nevelését.

A kormány suttyomban próbál megszabadulni a közmunkaprogramban rekedt százezrektől, ám egyelőre csak tétova lépéseket tesz ennek érdekében, hiszen lassanként csökkenti a programban résztvevők számát. Bár Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor szociális ügyekben illetékes tanácsadója azzal dicsekedett egy interjúban, hogy ő találta ki a minimálbér-emelést és a közmunkaprogramot, a sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy ez utóbbi teljes kudarc, hiszen a munkanélküliek töredékét vezette vissza a munka világába. Hegedűs egyébként erősen csúsztat, amikor azzal kérkedik, hogy az ő találmánya közmunkaprogram, hiszen ez a modell már a Gyurcsány-kormány idején is létezett, de akkor kifejezetten a munkáltatók igényeihez alakították a rendszert.

Az Orbán-kormány idején viszont az vált gyakorlattá, hogy a munkanélküliek több százezres tömegét beterelték a közmunka világába, hogy eltüntessék őket a munkanélküliek sorából, ugyanakkor olyan helyekre küldték dolgozni ezeket az embereket, ahol nem igazán volt rájuk szükség. És itt nem elsősorban az útszélen sepregető, sárga mellényes munkásokról van szó, hanem a művelődési házakban, könyvtárakban, és más önkormányzati vagy civil szervezeteknél sertepertélő diplomásokról, akik a minimálbérnél jóval kevesebbért ütik el az időt azokban az intézményekben, ahol képtelenek kigazdálkodni egy új munkatárs bérét, ezért elfogadják az állam „nagylelkű” segítségét, hiszen egy fillérjükbe nem kerül egy-egy új közmunkás alkalmazása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.