2017. június 14., szerda

A KÚRIA ÍTÉLETE A LÚGOS ORVOS ÜGYÉBEN A BÁNTALMAZOTT NŐK ARCULCSAPÁSA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PÓSFAI ORSI
2017.06.14.


A Kúria tegnap hatályon kívül helyezte a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián ellen korábban másodfokon meghozott ítéletet. Az ügyet azzal az indokkal dobták vissza az ítélőtáblára, hogy nem lett kellőképpen bizonyítva a vádlott bűnössége. Az alaposabb bizonyításra most kegyesen lehetőséget adott a Kúria, így tovább húzódhat ez a rettenetes ügy, és ki tudja, mikor - ha egyáltalán - szolgáltatnak benne végre igazságot. Így továbbra is fennáll a lehetőség, hogy lúgos orvos ügye azoknak az eseteknek a tárházát gazdagíthatja tovább, melyekben bántalmazó férfiak megússzák tettüket, pedig ilyenekből már eddig se szenvedtünk hiányt Magyarországon.

Bizonyára sokakat megdöbbentett a Kúria ítélete, miután első- és másodfokon is elítélték az orvost, hiszen több bizonyíték is alátámasztotta bűnösségét. Ráadásul csak azért fellebbezhetett a Kúriára, mert másodfokon beemelték a vádba a magánlaksértést és az okirattal és készpénzhelyettesítő eszközzel való visszaélést, ezek az elsőfokú ítéletben nem szerepeltek, így biztosítani kellett ellenük is a jogorvoslat lehetőségét. De nem maga a támadás miatt került az ügy a Kúria elé, így mindenki azt várhatta, hogy kedden végre pont kerül a történet végére. De nem így történt.

Ez az ügy négy éve húzódik. Az áldozat, Renner Erika négy éve küzd az igazáért a magyar igazságszolgáltatás árjával szemben úszva. Csak az ő, és az őt támogató jogvédők kitartásának köszönhető, hogy egyáltalán idáig eljutott az ügy, hiszen a Fővárosi Főügyészség egy évvel a támadás után megszüntette a Bene elleni nyomozást, és csak a sértett panasza után emelt vádat. Ezek után pedig elsőfokon az orvos nevetségesen alacsony büntetést kapott (4 év börtönt és 5 év eltiltást az orvosi hivatás gyakorlásától), és csak másodfokon ítélték 9 év börtönre és tiltották el örökre a praktizálástól.

Tehát abban a Kúriának valamelyest igaza van, hogy az ügyészség a bizonyítást nem végezte kellő alapossággal (az ügyészség cseppet sem proaktív hozzáállásáról a tárgyalás során ebben a cikkben lehet bővebben olvasni), és persze ártatlan embert semmiképpen sem szabadna börtönbe zárni. Na de álljunk már meg egy percre!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.