2017. június 2., péntek

A POLITIKAI MOLYIRTÁS ÖNMAGÁBAN MÉG NEM PROGRAM - MIÉRT NEM SZEXI A PÁRT?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2017.06.02.


Érdem-e a fiatalság? Miért megy nehézkesen a generációváltás a hazai politikában? Hol marad a megfelelő utánpótlásképző bázis? Az MSZP egykori elnöke és az LMP elnökségi tagja vitázik páros interjúnkban. Lendvai Ildikó szerint a Momentum létrejötte jelzi: a politikai szavatosság egyre gyorsabban jár le. Ungár Péter pedig azt mondja, bár az MSZP 2009-ben meghirdette a fiatalítást, a pártban mégis bent maradtak a régi szereplők.
– Számít a kor a politikában?
Ungár Péter: Nekem Lendvai Ildikóról mindig a csonka kuratórium jut eszembe. Pontosabban az maradt meg bennem, mennyire fel volt háborodva miatta. Hétéves lehettem, és persze fogalmam sem volt, mit jelent a kifejezés.
Lendvai Ildikó: Érezhette, hogy valami nem jót, legalább annyira rosszat, mint a spenót. A 1998–2002-es Fidesz-kormány idején ment a harc a Magyar Rádió és Televízió kuratóriumi helyeiért, tényleg disznóságok történtek. Nyilván mások az élményeink, vagyis számít a kor a politikában. De a lényeg nem a biológiai, hanem a politikai életkor. Az, hogy ki mennyi időt töltött el ugyanazt a gittet rágva a politikában, és mennyire kopott bele.
– A Momentum és részben az LMP épp a fiatalságból csinált brandet.
U. P.: A fiatalság önmagában nem érték. Az elmúlt huszonhét év kudarcai egy politikai generációhoz kapcsolódtak, de egy új generáció önmagában semmire nem elég. A fiatalság mint kor csak akkor számít, ha tartalommal töltik meg.
– A szocialista pártban 2009–2010-ben hivatalosan is generációváltást hirdettek: az „öregek” előreengedték a „fiatalokat”, hogy így segítsék a párt megújulását.
L. I.: Éreztük a bizalomfogyást. Szán­­dékosan választottunk olyan miniszterelnök-jelöltet, aki nem a régi politikai elit része. Mesterházy Attila később meg is hirdette, hogy az öregek lépjenek hátrébb, adjanak teret a fiataloknak.
– Politikai szlogen lett abból a hátralépésből.
L. I.: Amikor elhangzott a kongresszuson, kirohantam felszólalni, és azt mondtam: a stafétabotot úgy szokták átvenni, hogy előbb utolérsz. De utólag átgondolva sok igazság volt a generációváltás igényében. A 2010-es választási eredmény, az LMP és a Jobbik bejutása, a régi kormánypártok veresége mind azt mutatta: elitváltó hangulat alakult ki, ami legegyszerűbben generációs alapon testesülhetett meg.
– Az elitváltás mindig generációváltást jelent?
L. I.: Nem biztos, de nálunk az elitváltás jogos igénye a generációváltás ruhájába öltözött. A rendszerrel való elégedetlenség tört fel a „jöjjenek a fiatalok” érzésben, 2010-ben az LMP-vel, most pedig a Momentummal kapcsolatban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.