2017. június 21., szerda

A VALÓDI TRUMAN SHOW

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.06.21.


Hogeweyk, egy 23 blokkból álló épületkomplexum Amszterdam külvárosában. Ránézésre semmi különleges nincs benne, olyan, mint bármely másik holland városrész. A lakóházak között van mozi, étterem, bolt és különböző foglalkozásoknak helyet adó klubok tömkelege. A fodrász várja kuncsaftjait a főtéren, az emberek boldogan járnak-kelnek az utcákon. A cél pedig pont ez volt, egy normális, élhető környezet kialakítása.

Hogeweyk 152, súlyos demenciában szenvedő lakosnak ad otthont. Otthont; a szó szoros értelmében. Nincsenek kórtermek, sem fehér egyenruhába öltözött ápolók, akik reggelente hozzák az aznapi gyógyszeradagot. A bolti eladó, a fodrász, de még a felszolgáló is kiképzett ápoló, akik tudják, hogyan viselkedjenek az otthon lakóival. Nincsenek lekötözött, leszedált, habzó szájú betegek. A kisvárosban az egyik legfontosabb szempont az emberség, mely nem kis mértékben könnyíti meg az ott lakók életét.

Az ötlet 10 évvel ezelőtt pattant ki Yvonne van Amerongen fejéből, aki egy külvárosi idősotthonban dolgozott ápolóként. Egy napon, minden előjel nélkül elvesztette édesapját. Ápolóként pedig az első gondolata az volt, hogy mennyire örül annak, hogy apja soha nem kötött ki egy idősek otthonban. Ekkor tette fel a kérdést, hogy ha még ő – aki ilyen otthonban dolgozik -, sem kívánja ezt a saját apjának, akkor mit keres ott. Kollégáival összefogva egy új rendszer kialakításán kezdtek el dolgozni. Egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahol demenciával élők képesek – betegségükhöz mérten – normális életet élni.

Hogeweyk 152 lakójára nem kevesebb, mint 260 ápoló jut, de mindannyian szinte észrevétlenek, ugyanis hétköznapi ruhában, magukat épp a városba érkező új szomszédoknak kiadva épülnek be az ott lévő közösségbe. A kisváros demenciában szenvedő új lakói beköltözésükkor 7 különböző építészeti stílusban épült lakás közül választhatnak. Attól függően, hogy a betegség elhatalmasodásáig milyen életvitelt folytattak, választhatják ki a stílusukhoz közel álló lakást. A felső osztálybeli, keresztény, városi, otthonos, művészi, indonéz és a kézműves stílusok között válogathatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.