2017. június 13., kedd

ALTERNATÍV VALÓSÁGOK

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog/Publicus Intézet
2017.06.13.


A Mérték és a Publicus Intézet elkészítette az áprilisi, Európai Parlamentben lezajlott vita tartalomelemzését. A magyarországi helyzetet, azon belül is kiemelten a jogállamiságra, a CEU ügyére és a civilek elleni törvényre fókuszáló esemény a legfontosabb magyar hírforrásokban egészen más optikában jelent meg. A hírfogyasztók lényegében egyfajta háborús retorikával találkoztak, amiben Magyarország érdekeit Brüsszellel szemben Orbán Viktor védi, és a vita legfontosabb eleme a „migránskérdés” volt.

Az elemzésben összesen négy hírportál, három nyomtatott lap, három televízió híradó és egy rádiós hírműsor híreit elemeztük a vita napján, illetve az azt követő két napban. A vizsgált hírforrások közül többségében egyaránt volt kormányközeli és kormánykritikus média, többségben voltak az előbbiek.

Az írott sajtóban Orbán Viktor magában a vitában, illetve a kormányközeli sajtó elsődlegesen a migránsáradat feltartóztatásáért vívott háború egyik hadszíntereként keretezte az Európai Parlament Magyarországról szóló vitáját, és a kormánykritikus oldalak se foglalkoztak a vita kiváltó okaival. Figyelemreméltó, hogy a migráns szóhasználat mára teret nyert a médiában, a menekült kifejezés teljesen háttérbe szorult. Kiemelkedően magas volt az olyan hírek aránya, amelyekben a migránsok negatív színben tűntek fel, elsősorban az olyan hírekben, amelyek fő témaként foglalkoztak az EP vitával, de a vitát csak érintő, sőt, egyáltalán nem érintő hírekben is jellemző volt ez a téma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.