2017. június 1., csütörtök

AZ EMBEREK IS LÁTJÁK, HOGY A FIDESZNEK LEJT A PÁLYA A MAGYAR MÉDIÁBAN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.06.01.


A Freedom House kutatása szerint Magyarország egyike azoknak az országoknak, ahol egy év alatt a legtöbbet romlott a sajtószabadság. A Publicus felmérése alapján pedig kijelenthető, már az emberek is érzékelik, hogy a médiumok területén igencsak a Fidesznek lejt a pálya. A válaszadók az MTVA csatornákat, az Echo TV-t és a TV2-t egyértelműen, vagy inkább a Fidesz véleményét tükröző hírforrásnak látják.
A kormánypárt térnyerése a sajtóban tovább folytatódik: már a konzervatív értékeket valló Mandiner is rövid időn belül teljesen a Fidesz befolyása alá kerülhet. Hogy miért lett a szabad média bedarálása ilyen sürgős? A Fidesz számára kulcsfontosságú, hogy 2017-ben és 2018-ban, amikorra teljes fokozatra kapcsol a választási kampány, még a csapból is a kormánypropaganda folyjon.
2010 óta a Fidesz folyamatosan építi le és formálja neki tetszőre a magyar médiapiacot. A politikai nyomásgyakorlástól a tulajdonosi szerkezet kierőszakolt átalakításán, a gazdasági kivéreztetésen keresztül a hatósági, az állami és a jogi eszközök használatáig, szinte mindenre akadt példa.
2016-ban a kormánypárt még magasabb fokozatra kapcsolt. Az év elején Andy Vajna állami kölcsönből megkaparintotta  a TV2-öt, megszűnt az ingyenes Metropol és helyére jött a Lokál. A Mediaworks Hungary Zrt. bekebelezte a Pannon Lapok Társasága Kft.-t, továbbá elhallgatott a Class FM és bezárták a Népszabadságot.
A fenti fejleményeket tekintetbe véve egyáltalán nem meglepetés, hogy Magyarország az egyike azoknak az országoknak, ahol egy év alatt a legtöbbet romlott a sajtószabadság, miközben az egész világon is tizenhárom éves mélypontra zuhant a helyzet – írja 2017-es elemzésében a Freedom House, amelyet többek között az index.hu is ismertetett. Magyarországon négy pontot romlott sajtószabadság-index azon a skálán, ahol a 0 jelenti a tökéletes szabadságot, a 100 pedig az abszolút nem szabad sajtót. Nekünk 44 pontunk van, ami 6 ponttal rosszabb Romániánál, 2-vel Bulgáriánál és 18-cal Szlovákiánál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.