2017. június 8., csütörtök

AZ UTOLSÓ SZÖG A CIVIL TÁRSADALOM KOPORSÓJÁBAN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Amnesty International
2017.06.08.


A törvénytervezetről, mely a külföldi forrásokból is támogatott civil szervezeteket veszi célkeresztjébe azon az alapon, hogy azok “külföldi érdekeket” képviselnek, előreláthatólan június 12-15 között szavaz a magyar Országgyűlés. Elfogadása esetén a törvény lesz az utolsó szög a civil társadalom koporsójában Magyarországon. A jogszabály nem más, mint annak eszköze, hogy diszkreditálják és megfélemlítsék a civil szervezeteket és csökkentsék kapacitásaikat, melyek révén emberi jogokat védenek és más nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak a magyar emberek számára.

A “külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvénytervezet, melyet április 7-én a kormányzó Fidesz pártja terjesztett az Országgyűlés elé, kötelezővé tenné az évi több mint 7,2 millió forintnak (hozzávetőleg 24.000 EUR-nak) megfelelő támogatásban külföldről részesülő civil szervezetek számára, hogy a “külföldről támogatott civil szervezet” megjelölés alatt regisztráljanak és ezt a megjelölést külső kommunikációjukban minden esetben használják. Idetartozik minden olyan nemzetközi forrás, mely nem magyar központi költségvetési szerv által koordinált. Azok a szervezetek, melyek nem teljesítik az új előírásokat, akár törlésre is kerülhetnek.

A tervezet jelenleg megvitatás alatt áll, az elfogadásáról szóló szavazásra pedig várhatóan a június 12-15 közötti plenáris ülésen kerül sor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.