2017. június 8., csütörtök

FURCSA INDOKLÁSSAL VETETTE EL A KORMÁNY AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS ELLENI VÉDŐOLTÁS TÁMOGATÁSÁT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.06.08.



A Miniszterelnökség szerint "hamis biztonságérzetet" kelt a védőoltás.

Az általa keltett "hamis biztonságérzet" és tisztázatlan klinikai hatékonysága miatt nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást – válaszolta a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség.

A vakcina darabja 27 ezer forintba kerül, és négyet kell beadni belőle, így jelenleg a csecsemőjét az agyhártyagyulladás B típusú törzse ellen is védeni kívánó szülőnek 108 ezer forintjába kerül, hogy a védettséghez szükséges oltásokat beadassák. Egyéves kor felett már elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok alapján 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

Bár a meningococcus C elleni – jóval olcsóbb – védőoltást ingyenessé tették, és a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt ígérte, a kormányzat fontolóra veszi, hogy kiterjessze az ingyenes oltások körét, végül elvetették az ötletet annak ellenére, hogy a C mellett a B típus a legtöbb gennyes agyhártyagyulladás okozója Magyarországon.

A kormányzati indoklás szerint többek közt azért nem kívánják ingyenessé tenni a meningococcus B elleni vakcinát, mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban "hamis biztonságérzetet" kelteni. Úgy vélik ugyanis, ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.