2017. június 16., péntek

EGÉSZSÉGKÁROSODOTT VAGY? NEMCSAK AZ EGÉSZSÉGED, JOGAID SINCSENEK...

KMK BLOG
Szerző: OMari
2017.06.16.


A történet számunkra egy hónappal kezdődött, amikor üzenetet írt oldalunkon egy hölgy egy Tisza-menti kis településről. Azt írta benne, hogy bár gerinc- és ízületi kezelésre, s egyben kíméletre szorul, gyógycipőt hord, az orvosa rendszeresen figyeli állapotát - ennek ellenére az önkormányzat közmunkára kötelezte annak érdekében, hogy továbbra is kaphassa majdan a 22800.-Ft-os foglalkoztatást helyettesítő támogatást. 

Elküldték orvosi vizsgálatra, az "üzemorvos" könnyű fizikai munkára alkalmasnak találta - mint az oly sokszor megesik. Az üzemorvosnak természetesen tudomása van róla, hogy ott, azon a településen miből is áll a közmunka: közterület takarítás, paprika palántázás, gaztalanítás, gallynyesés. Egyikre sem lehet azt mondani, hogy kifejezetten üldögélős munka. A véleményezésbe beírta ugyan, hogy 5 kg-ig emelhet, tartósan nem állhat, nehéz fizikai munkát nem végezhet.

A szakvéleménnyel elment az önkormányzathoz, akiknek alkalmazásába került volna közmunkásként. Az ügyintéző hölgy közölte, hogy ő gereblyézni, gallyat metszeni, locsolni kért munkásokat. Jelenleg nem tud más, állapotának megfelelő munkát adni. Eddig a történet rendben csordogál.

Csakhogy ép ésszel az ember úgy gondolná - papírjára rákanyarítja az ügyintéző - jelen munkaterületre alkalmatlan megjegyzést, aztán majd ha lesz valami általa is elvégezhető tevékenység ismét behívják.

De minek mennének ilyen egyszerűen a dolgok? Magyarországon vagyunk, nem Európában...!

Senki nem meri kimondani az alkalmatlanságát, mindenki másra mutogat. Majd az orvos, majd az önkormányzat, majd a kormányhivatal. Végül senki sem lép, érvényes marad a behívó... Megérkezik a jót anács, írja alá a 30 napos munkaszerződést, aztán majd lesz valami.

A hölgy végül is úgy döntött, nem veszi fel a munkát, hisz a saját állapotát talán ő és szakorvosa ismerheti igazán. De persze országunkban nem így működnek a dolgok. A jogszabály az jogszabály, nálunk a körzeti orvos, aki jelen esetben üzemorvossá lépett elő csípőből tüzelhet a szakorvosi állásfoglalásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.