2017. június 20., kedd

EURÓPA LEHETŐSÉGET KAPOTT, HOGY RENDEZZE BELSŐ ÜGYEIT, BÁR IGEN FONTOS KÉRDÉSEKBEN NAGYON IS ELTÉR A "ZEMBEREK" ÉS AZ ELIT VÉLEMÉNYE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.20.


- Az EU-nak szűk mezsgyén kell haladnia a tagállamok szuverenitása és aközött, hogy érvényt szerezzen az együttesen vállalt normáknak.

- Az uniós polgárok jó fele nem kér az újabb muzulmán bevándorlókból.
- A kínai beruházások megtették hatásukat: a magyarok és a görögök már nem találnak kivetnivalót Kína emberi jogi politikájában.

FT

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy Macron üstökösszerű felemelkedése erősíti a bizakodást az unióban, mert Európa ily módon esélyt kap, hogy megoldja régóta húzódó bajait. Úgy tűnik, hogy a földrész sértetlenül vészelte át a populista lázadást, amelytől pedig annyira tartott. Az EU a jelek szerint az egység fontosságának felismerésével reagált a Brexitre és Trump sokkszerű megválasztására. Fontos, hogy a tagállamok kihasználják a derűlátást és új típusú együttműködéssel, illetve elszántsággal próbálják orvosolni a belső gondokat. A fő probléma, hogy jobban működjön az euróövezet. Az elsőszámú erő a német-francia tandem, de Merkelnek és Macronnak tekintettel kell lennie a spanyolokra, az olaszokra, valamint Közép-Európára. A populizmus tartja magát Magyarországon és Lengyelországban, de fenyeget a cseheknél is. Kezeléséhez az uniónak egyensúlyoznia kell a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartása, illetve a közös politikai értékek betartatása között.

Der Standard

Az unió tíz tagállamában, köztük Magyarországon, átlagban a lakosság 55 %-a nem akarja, hogy újabb muszlimok vándoroljanak be, de más alapkérdésekben is eltér a politikai vezetés és a társadalom véleménye. Ez abból a reprezentatív felmérésből derül ki, amelyet a híres londoni kutató intézet, a Chatham House végzett el. Az elemzés kimutatta, hogy az embereket leginkább a homályos terrorveszély foglalkoztatja. A politikusok viszont jócskán vesztettek szavahihetőségükből, amiből az unióellenes, populista pártok profitálnak. Ezzel szemben áll az EU-barát hangulat. Viszont feltűnő egyetértés van a két oldal között az ügyben, hogy szükség van az európai szolidaritásra. Ám míg az elit a jó ideje tartó békét tekinti a szervezet legnagyobb eredményének, addig az emberek számára a szabad utazás a legfőbb vívmány. 22 % szerint az EU leginkább a menekültválság kezelésében mondott csődöt. Ezzel szemben áll, hogy magas rangú politikusok, gazdasági szereplők szerint a migráció siker, amely gazdagította Európa sokszínűségét. A megkérdezett átlagemberek többsége ugyanakkor azt gondolja, hogy az érkezők miatt erősödött a bűnözés.
Sem az elit, sem a nép nem tudja, hogy merre menjen tovább az unió, de azt jó 50 % támogatja, hogy a tehetősebb tagállamok segítsék a gyengébbeket. A tanulmány egyik szerzője azt a következtetést vonta le az adatokból, hogy jelentős nézetkülönbségek miatt igencsak nehéz lesz a politikus számára meghatározni a követendő stratégiát. Ily módon az EU-nak sürgősen vissza kell szereznie politikai legitimitását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.