2017. június 30., péntek

HIVATALBÓL ÜLDÖZÖTT CIVILEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Czene Gábor
2017.06.30.


Megbélyegzés, megfélemlítés, gyűlöletkampány, hatósági vegzálás – a Fidesz mindent bevet a kormánnyal kritikus civil szervezetekkel szemben.

Törvényellenesnek tartja a VIII. kerületi Auróra bezáratását a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az emberi jogi szervezet emlékeztet rá, hogy a nagy erőkkel kivonuló rendőrség semmi bizonyítékot nem talált szervezett bűnözésre, például kábítószer-kereskedelemre, mindössze egy maroknyi fiatalt csekély mennyiségű „fűvel”. (Ahogyan ez szinte bármilyen tetszőleges szórakozóhelyen történt volna.)

A józsefvárosi jegyző arra hivatkozva záratta be a helyet, hogy a rendőrség büntetőeljárásokat indított kábítószer birtoklásának gyanúja miatt. A TASZ szerint a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvény olyan esetekben biztosít lehetőséget ideiglenes bezáratásra, mint a kábítószer-kereskedelem, az emberrablás, az embercsempészet vagy a tiltott prostitúció. Kábítószer tartása esetén azonban nem engedi meg az üzletek bezáratását. Egyebek mellett azért nem, mert a többi felsorolt tényállással szemben a birtoklásnak nincs sértettje – és előfordulása olyan gyakori, hogy ez alapján tetszőleges számú szórakozóhelyre lehetne lakatot tenni.

A TASZ-hoz érkezett jogsegélykérelmekből az is kiderült, hogy a tizenöt előállított fiatal jelentős részének sem a helyszínen a ruházatában, sem a rendőrőrsön lefolytatott motozás során, sem otthonában nem talált kábítószert a rendőrség. A döntés törvényellenes és alkalmas az Aurórát működtető Marom Klub Kft. jó hírnevének megsértésére, hiszen azt a látszatot kelti, hogy az üzemeltető törvényellenesen járt volna el. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzat célja egy vele szemben kritikus hangoknak teret adó kulturális közösség ellehetetlenítése – állítja a TASZ.

Az aurórások közleményben hangsúlyozták, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellépnek az önkormányzat jogsértő határozatai ellen. Az Auróra eddigi működése során, írták, soha, semmilyen jogsértést nem követett el, minden létező hatósági előírásnak megfelelően és a szükséges engedélyek birtokában működött. Az Auróra közösségi házként továbbra is működni fog, megtartja programjait. Az engedélyek visszavonásával ugyanakkor a ház bevételének 80 százalékát jelentő vendéglátást tették tönkre. Az Auróra ezért támogatást kér mindazoktól, akik egyetértenek céljaival és tevékenységével.

Közben beélesedett a nagy hazai és nemzetközi tiltakozást kiváltó civiltörvény is.

Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy miközben a kormány a hatalommal szemben kritikus civileket igyekszik megregulázni, megbélyegez sok más szervezetet, egyebek mellett a súlyos beteg gyerekeket táboroztató Bátor Tábor Alapítványt, de még a Magyar Vöröskeresztet is. A vöröskereszt volt az első fecske, amely a civiltörvény jogfosztó rendelkezéseinek eleget téve kiírta honlapjára, hogy „külföldről támogatott szervezet” – szúrta ki a 444.hu...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.