2017. június 30., péntek

TÉNYLEG TELJESEN NULLA LESZ A KAMAT?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.30.


Ha eddig azt hittük, hogy a betéti kamatok már nem csökkenhetnek tovább, és legalább időnként, akciósan számíthatunk valamire a bankoktól, az MNB most minden illúziótól megfosztott minket. Csupa nullára számíthatunk a jövőben.


Az elmúlt hónapokban nem nagyon változott a banki betétek kamata, csupa nulla közeli ajánlattal találkozhattunk eddig is. Jellemzően 0,01 százalékot kínálnak a lekötött betétekre, és ha jogszabály nem írná elő, hogy valamit mégiscsak fizetniük kell, már régen teljesen nulla vagy akár mínusz is előfordulna. Néhány kivételtől eltekintve az akciók is kihaltak, és az elmúlt időszak újdonsága ezen kívül annyi volt, hogy az Erste Bank például a lekötéssel sem nagyon akar bíbelődni, ezért a normál betétek esetében a 12 hónapnál rövidebbet meg is szüntette.

Néány akciónak köszönhetően azonban még lehetett találni a látható tartományban banki kamatokat, azonban ezek is eltűnhetnek. Legalábbis erre enged következtetni az MNB legutóbbi kommentárja. A jegybank ugyan a várakozásoknak megfelelően változatlanul, 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot legutóbbi ülésén, ugyanakkor a Monetáris Tanács közleményéből kiderült, hogy a jövőben újra lazíthatnak a pénzügyi feltételeken az erősödő lefelé mutató inflációs kockázatok miatt. Vagyis – hacsak valami drasztikus változás nem történik – nem sok esély van arra, hogy a közeljövőben a jelenleg is alacsony bankközi (3 hónapos BUBOR) kamat emelkedjen. Sőt, a jelenlegi 0,15 százalékról várhatóan tovább süllyed, és hosszabb ideig ott is marad.

Jelenleg a dollárbetétekre több banknál is akár magasabb kamatot is kaphat a megtakarító, mint a lekötött forintbetétre. Sőt, az OTP-nél még mindig tart az az akció, amiről korábban már beszámoltunk: a pénzintézet 1,5 százalékos kamatot ad 3 hónapos lekötés esetén, ha valaki a meglévő euró- vagy svájcifrankbetétjét váltja át házon (azaz bankon) belül dollárbetétre. A betétben minimum 600 dollár, maximum a betétlekötés részeként átkonvertált összeg helyezhető el. Ráadásul a betétlekötés részeként végzett konverzióért a bank nem számít fel díjat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.