2017. június 28., szerda

LÁTTAK SZÉFET CIPELŐ EMBERT?

INDEX.HU
Szerző: BRÜCKNER GERGELY ÉS -DA-
2017.06.28.


Áprilisban kirámolták az egyik letelepedési kötvények forgalmazásával foglalkozó cég Hajós utcai irodáját. A hírek szerint közel 600 millió forintnyi eurót vittek el, de lehet, hogy váltók is voltak a széfben, valamint olyan iratok, amelyek bizonyos körökben sokat érnek.

Április 7-én éjjel betörtek az Arton Capital Kft., vagyis egy letelepedési kötvények forgalmazásával foglalkozó cég Hajós utca – Ó utca sarkán levő központjába, és elvittek egy széfet - írta meg kedden a 444. A rendőrség nagyon komolyan vette a nyomozást, az Index úgy tudja, hogy 1300 embert hallgattak meg.
A Teve utcai BRFK-központba tömött sorokban érkeztek a tanúk, még hétvégén is, 8-10 párhuzamos szobában hallgatták meg őket a nyomozók.

Köztük az Index újságíróját, Brückner Gergelyt is, aki a betörés éjjelén a környéken volt, a Hajós utcához közel rendelt taxit. Mint pár héttel később kiderült, a rendőrség valamennyi fővárosi taxitársaságtól bekérte egy adott körzetre a rendeléseket, és mások mellett minden, a környékre autót rendelő utast meghallgat. A kérdések lényege, hogy az emberek láttak-e széfet cipelő embert, emlékeznek-e, milyen ruházatban voltak akkor – ennek azért van jelentősége, mert a nyomozók mindenkit be akarnak azonosítani azok közül, akik a térfigyelő kamerákon felbukkannak, hátha így jobban kiszűrhető, aki gyanús.

Az érintettek a nyomozás érdekeire hivatkozva természetesen nem tudták elárulni, hogy mi volt a széfben, ahogyan azt sem, hogy milyen nyomozati lépések történtek eddig.

Egyelőre csak a sajtóban jelent meg, hogy közel félmilliárd forintnyi készpénzt vittek el a betörők, majd részleteiben is kitudódott, hogy a széfben 1 millió euró, egy fiókban 900 ezer euró lapult, ami pedig – ha tekintetbe vesszük, hogy miként működik egy ilyen cég – nem igazán életszerű. Az már sokkal inkább, hogy a széfben nemcsak készpénz, hanem váltók is voltak, valamint az ügyfelekre vonatkozó személyes adatok.

A letelepedési procedúra során ugyanis az Államadósság-kezelő Központ magyar államkötvényt bocsát ki, amit az ügynökcég lejegyez. A kötvény a Kelernél marad, az ügynökcég a követelést megtestesítő váltót bocsát ki, és az ügyfelek a befizetett 300-350 ezer euróért ezt, tehát a váltót kapják meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.