2017. június 13., kedd

MA DÖNT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky - Judit
2017.06.13.


Ma dönt a kötelezettségszegési eljárás megindításáról az Európai Bizottság Magyarország, Cseh- és Lengyelország tekintetében.

El is küldik mindhárom tagállamnak azt a külügyi jegyzéket, amelyben indoklásként a menekültügyi kvótarendszer visszautasítása szerepel, méghozzá egy olyan válsághelyzetben, amikor az uniós tagállamoknak közösen kellene némi terhet levenniük az olaszok és a görögök válláról - értesült három forrásból is a Reuters hírügynökség. A kifejezetten makacs ellenállást tanúsító Magyarország és Lengyelország álláspontja egyre népszerűbbé válik a nacionalista, populista felhangok felerősödésével Európa-szerte. Tulajdonképpen a volt kommunista keleti és a gazdag nyugati blokk küzdelme ez, amelyben utóbbiak között Olaszország is világossá tette, megfosztják az uniós alapoktól azokat, akik nem teljesítik az elvárásokat. De ugyanezt a véleményt osztja Németország és Franciaország is. Emellett mára az is kiderült, hogy a Budapest és Pozsony által az Európai Bíróságra benyújtott kvótaellenes kereset elbírálása több forrás szerint is júliusra várható. Az információkat számos lap átvette, például a brit Daily Mail is.

Ugyancsak sok nemzetközi sajtóorgánum foglalkozik Orbán Viktor Brüsszel- és menekültellenes politikájával, illetve az ezt kifejtő hétfői parlamenti beszédével – kezdve a Bloomberg amerikai egészen a Xinhua kínai hírügynökség beszámolójáig. Különösen érzékenyen érinti ez az uniós testületet, miután a magyar kormányfő azt állította, hogy az EU nyíltan a terroristák oldalára állt. A lengyel belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy nem hagyja annyiban ezeket a fenyegetéseket a három ország – Lengyelország, Magyarország és Csehország – akik a kvóta rendszerrel szembehelyezkedve együtt fognak levelet írni Jean Claude Junckernek. Több elemzés is úgy látja, Orbán a kötelezettségszegési eljárás beindításának döntéséről tudomást szerezve élesítgette oroszlánkörmeit a hétfői parlamenti vitában.

A civilek átvilágítására vonatkozó törvény mai elfogadásához időzítette elemzését a Human Rights Watch érdekvédő szervezet, amely szerint a civileket eddig is átvilágították, amely alapján a kormány pontosan tudta, honnan és kitől jön a pénz. A mostani törvény stigmatizálni akarja őket, és szabadságukat korlátozni azzal, hogy fölösleges adminisztratív terheket ró ki rájuk. Az európai és közép-ázsiai térség igazgatóhelyettese, Benjamin Ward szerint egyértelmű, hogy a kormánnyal szembeni kritikus hangok elhallgattatása a törvény módosításának a célja, mert a pénzügyi átvilágításuk nem lesz jobb, és a kormány nem ezzel fogja megvédeni az országot a külföldiektől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.