2017. június 24., szombat

MINDEN ÓCSKA TRÜKKÖT BEVET A KORMÁNY, CSAKHOGY NE PLAKÁTOLHASSON AZ ELLENZÉK - BOHÓZATBA FULLASZTJA A PARLAMENTET A FIDESZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.06.23.


Előre a lényeg: valahogy módosította a parlament a plakáttörvényként elhíresült szöveget - a meccs azonban még messze nem ért véget. Orbán és az elhunyt Rubovszky György szavazata garantálta volna a fideszes győzelmet.

Apró, de annál mocskosabb trükköket vetett be a Fidesz annak érdekében, hogy mindenképp átverje a parlamenten a plakáttörvényt. Az állampárt elszántáságát nehéz mással magyarázni, minthogy a Jobbik kampánya betalált a szavazóknál.

A siker érdekében a következő 3 trükköt alkalmazta a Fidesz:

1, Bár a jogszabályalkotásról szóló törvény nem ezt következetesen tiltja, az Áder által visszaküldött eredeti törvényt lényegében teljesen átírta a Fidesz. Kivettek belőle minden, kétharmados többséget igénylő részt, még a jogszabály-tervezet címét is megváltoztatták. Erre korábban soha nem volt példa - nem véletlenül, a szabályok ezt ugyanis tiltják.

2, Pártfinanszírozási kérdést módosítanának kétharmad nélkül – a most elfogadott jogszabály a településképi törvénybe építi be a pártok plakátozási szokásait befolyásoló szabályozást - mondván: számos, feles jogszabály vonatkozik a pártokra is. Noha utóbbi állítás kétségkívül igaz - ez esetben mégis az Alaptörvény VIII. részének 4. bekezdése az irányadó, miszerint a pártok gazdálkodásáról kétharmados törvény dönt. Hogy mennyire nem a településképpel, hanem párfinanszírozással – vagyis kétharmados szabályozást igénylő kérdéssel - függ össze a módosítás, mi sem jelzi jobban, hogy a vita során minden kormánypárti megszólaló elismerte, sőt büszkén közölte: pártfinanszírozási kérdésként kezelik a plakátügyet.

3, A harmadik fideszes trükkre valóban nem volt példa az elmúlt 27 évben. Ismeretes: a szocialisták kidolgoztak a hét elején egy javaslatcsomagot a törvényhez - ám Botka László megálljt parancsolt a Fidesszel történő kollaborálásnak. A szocialista szöveg azonban - mint ötpárti egyeztetés vitairata - eljutott Gulyás Gergelyhez, a Fidesz alelnökéhez is. Ő azonban, mint a parlament törvényhozási bizottságának elnöke érezte magát megtalálva és péntek délelőtt beterjesztette a fideszes többségű testületeknek az MSZP-s szöveget, mint benyújtott módosító indítványt. Holott erről ekkor már szó sem volt - sem tartalmi, sem formai okokból erre Gulyásnak semmiféle joga nem volt. (Praktikusan: nem szabályosan nyújtották be a javaslatot a szocik - hisz nem is annak szánták -, ám a formalitásra mindig sokat adó Fidesz ezúttal nagylelkű volt.) Nem véletlenül: a szocialisták kétharmados támogatást igénylő elképzelései nagyobb részt egybe csengtek a Fideszével. Bár az MSZP szerint semmit nem nyújtottak be, nevük alatt került a Ház elé az előterjesztést. Bárándy Gergely, MSZP-s frakcióvezető szerint ez megközelítette az okirathamisítást a bizottság részéről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.