2017. június 16., péntek

ORBÁN ALATTOMOSSÁGA - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.16.


A New York Times és a Washington Post internetes oldala egyaránt átvette azt a hírügynökségi jelentést, amely ismerteti a tekintélyes Pew közvélemény-kutató intézet friss felmérésének eredményeit, miszerint erőteljesen növekedett az elmúlt egy évben az Európai Unió elfogadottsága a tagállamok többségében.

A londoni Financial Times szintén ismerteti a Pew adatait. A górcső alá vett tíz tagország közül kilencben a többség kedvezően vélekedik a 28 tagú unióról.

Az elmúlt évtizedben az EU megítélése nagyon ingadozott. A mostani javuló megítéléssel párhuzamosan Európában a gazdaság talpra állása, a munkanélküliség csökkenése tapasztalható. Az EU elfogadottsági rátája Lengyelországban 74, Németországban 68, Magyarországon 67, Svédországban pedig 65 százalékos. Ezek a Pew által mért legmagasabb értékek. Figyelemre méltó, hogy tehát az élmezőnyben egyfelől az a Lengyelország és Magyarország szerepel, amelynek a kormánya a legádázabb vitákat folytatja a nemzeti politikájukat több vonatkozásban bíráló Brüsszellel, másfelől az a Németország és Svédország, amelynek a vezetése a legnyitottabb volt a menekültek befogadására az elmúlt években.

A tavalyi adatokhoz képest kiugróan sokat növekedett az unió elfogadottsága néhány országban: Németországban 18, a korábban nagyon magas munkanélküliség által sújtott Spanyolországban 15, az idegenellenes politikai erők nyomulását megtapasztaló Hollandiában 13, valamint – és ezt meglehetős iróniával kell szemlélni - az egy évvel ezelőtt az EU-ból való kilépés mellett döntő Nagy-Britanniában 10 százalékponttal lett népszerűbb az unió.

A vizsgált tíz ország középarányosát tekintve az egy évvel korábbi 51 százalék helyett most 63 százalékos az Európai Unió tetszési indexe. Egyedül a szigorú megszorító intézkedéseket átélő Görögországban érvényesül ellentétes tendencia: ott csak 33 százalékos az EU elfogadottsága. Megjegyzendő azonban: Görögországban is úgy vélekedik 54 százalék, hogy mindent egybevetve érdemesebb megtartani, mint elvetni az uniós tagságot. Szintén meglehetősen magas – 35 százalékos - az uniós tagságot ellenzők aránya Olaszországban. A briteknél, ahol már döntés született a kilépésről, másként tették fel a kérdést: azt kérdezték, jó vagy rossz dolog-e az országnak az unióból való távozás. Mai fejével 48 százalék mondja azt, hogy rossz, 44 százalék pedig azt, hogy jó dolog.

A Pew számai arról is szólnak, hogy a nagy többség – középarányosan 74 százalék - inkább a nemzeti kormányok kezében szeretné látni az unión kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos bevándorlási politikát, mint az unió kezében. Magyarországon ez az arány 82 százalék. A más EU-országokból érkezők vonatkozásában ennél alacsonyabb, de így is meggyőző többségű, 66 százalékos a tagállami döntéshozatal igénye az uniós döntéshozatallal szemben. E tekintetben a magyar adat 69 százalék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.