2017. június 25., vasárnap

ORBÁN MEGDICSÉRTE HORTHYT - ÉS AKKOR MI VAN?

HUPPA BLOG
Szerző:Széky János
2017.06.25.


...Bethlenről több a vita, én nagyon nagyra tartom, és tény, hogy a XIX. századi, klasszikus liberalizmus szellemében – ahogy lehetett – gazdaságilag talpra állította az országot, annyit engedve át szuverenitásából a Nyugatnak, hogy azért ma Orbánék megköveznék. Csodát nem tudott tenni, de a mindennapi életben lassan békés viszonyok jöttek létre a hisztéria és erőszak évei után, s ha nem jön a világválság, a sokat emlegetett társadalmi ellentétek is alighanem mérséklődtek volna, az új hadba lépés előtti éveknél hamarabb visszaszorult volna a leggyalázatosabb nyomor. Bethlen a háború alatt is tisztességesen politizált. Nem véletlen, hogy míg Horthy büntetlenségét Sztálin érte el, a súlyos beteg Bethlent az első adandó alkalommal Moszkvába hurcolták a szovjetek, nehogy kialakuljon körülötte egy kormányképes jobboldali erő.

Horthyról azonban – a begőzölt tudatlanokat kivéve – leginkább kétféleképpen vélekednek. Az egyik, hogy abszolút gazember volt kezdettől végig. Antiszemitizmusa és demokrácia-ellenessége, de főként a Hitler-szövetség, a hadba lépés, legfőképpen pedig a holokausztban való, legalább passzív közreműködése minden lehetséges érdemét lenullázza. Érdemei tehát nem is lehetnek, ez önelentmondás. Annyit Orbán is tisztán elismer, hogy „kollaborált Magyarország elnyomóival” – és amit most kevesen akartak észrevenni, még a mostani beszédben is emlegeti „Magyarország II. világháborús, gyászos szerepvállalását”. Azaz nem azért nevezi kivételes államférfiúnak Horthyt, mert mást gondol a politikai pályája végső szakaszáról, mint amit szokás vagy politikailag illendő.

A másik fajta megítélés szerint a békeidőszakban közepes vagy jobb volt Horthy teljesítménye – Romsics Ignác nevezetes megfogalmazásában „hármas fölé –, viszont kormányzóságának utolsó évei, de főleg utolsó hónapjai menthetetlenek. Csak éppen az utolsó hónapok, évek nem érvénytelenítik azt a szerepet, amit a Trianonban letaglózott ország talpra állításában játszott. Leginkább azzal, hogy a valóban alkalmas Bethlenre bízta a kormányzást. Kivételes államférfinak azonban még egyetlen józan és becsületes történész sem titulálta.

Orbán még a saját értékelésének is ellentmond azzal, hogy Horthyt Bethlen és Klebelsberg államférfiúi szintjére emeli, pedig semmilyen meggondolt ítélet szerint nincs ott. Akkor miért csinálja?

Hogy foglalkozanak vele, és hogy ezzel foglalkozzanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.