2017. június 20., kedd

RÖVIDEN A SEMMIRŐL

BLOGOSZ
Szerző: BlogoszEditor
2017.06.19.


Nem tudom, van-e még olyan, akit egyáltalán érdekel, hogy mit csinál az RMDSZ. És ha nincs, akkor az nagyrészt épp annak tudható be, hogy az RMDSZ vagy húsz éve ugyanazt csinálja, amit. De ha van, ha nincs, azért röviden összefoglalom a mostani helyzetet, mivel ez is egy premier az 1989 utáni romániai politikában.

Nevezetesen az, hogy egy párt a saját kormányát akarja megbuktatni. Arról van szó, ugye, hogy a mostani PSD-elnök, Liviu Dragnea és a támogatói bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amivel le akarják váltani a számukra kellemetlenné vált Sorin Grindeanu-vezette PSD-kormányt. Ráadásul annak idején épp Dragnea pakolta oda Gridneaut, akkor még a saját bábjaként. Az indítványról szerdán szavaznak. És ez az indítvány, meg ez a példátlan húzás semmi másról nem szól, mint a PSD-ben dúló belharcról: az egyik oldalon Dragnea és emberei, a másikon Grindeanu, Ponta, és embereik.

Na most: pár napja az összes ellenzéki párt, beleértve az RMDSZ-t is (már amennyire egy szélkakas ellenzéki tud lenni, de most formálisan épp az,ezért játsszunk így) azt jelezte, hogy ők távol maradnak a szavazástól, mivel nem akarnak részt venni a PSD belső harcaiban. Abban sem tehát, hogy Dragnea kamarillája alakíthat-e kormányt, ha megbuktatja a mostanit, vagy Grindeanu és Ponta hatalmon maradva szórja ki az ellenük fordultakat a kabinetből, és alkalmasint a pártjukból is. A saját szememmel láttam, hogy ezt nyilatkozták. Erre ma már az a hír, hogy úgymond "durva" tárgyalásokat folytat az RMDSZ a PSD-vel, arról, hogy melyik oldalt támogassa szerdán a parlamentben. Aha: jellemző...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.