2017. június 19., hétfő

ÚJ CÉLT TALÁLT MAGÁNAK ORBÁN VIKTOR A NEMZETKÖZI CIVIL SZERVEZETEKBEN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.06.19.


Új célt talált magának Orbán Viktor a nemzetközi civil szervezetekben – címmel az Economist szedi ízekre a frissen elfogadott törvényt. Amit az illiberális állam felé tett újabb lépésnek tekint a brit gazdasági folyóirat.

Felhívja a figyelmet arra, hogy óriási nemzetközi visszhangot váltott ki, többek között az amerikai nagykövetségét, amely közleményben figyelmeztetett, hogy túl nagy terhet ró a civil szervezetekre, miközben akadályozza őket az önszerveződésben. A cikkben megkapja a magáét a közszolgálati és kormánypárti média, amelyik hónapokon át ostorozta Soros Györgyöt és a Nyílt Társadalom Alapítványt, amelyik migrációpárti álláspontjával Magyarország destabilizációját tűzte ki célul – legalábbis a magyar Fidesz-párti média szerint. Az Unió ellenben ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja, szembemegy-e a jogszabály a belső törvénykezési mechanizmussal és az Emberi Jogok Európai Egyezményével. A cikk idézi a Policy Solutions-tól Boros Tamást is, aki szerint új ellenséget keresett és talált magának Orbán, az IMF és az Unió után most a civilek és Soros került a célkeresztbe, hogy ezzel tüzelje és összefogja szavazóbázisát. Kiemeli, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő mindig tévesen hivatkozik a magyar törvény amerikai mására, mert ott nem vonatkozik az átvilágítás azokra, amelyek társadalmi küldetést teljesítenek, mint az oktatás vagy akár az egészségügy. Az amerikaiaknál csak a külföldi kormányok érdekében lobbizó civil szervezeteket világítják át. S nem felejti megemlíteni a cikk a nagy nemzetközi felháborodást kiváltó lex-CEU-t sem. Az Economist úgy tudja, hogy New York Állam kormányzójának, Andrew Cuomonak a képviselője június 23-án fogadja a magyar tárgyalófélt.

A Deutsche Welle az uniós 7. cikkely megszavazásának hátterét elemezte, miszerint az Európai Néppárton belül a németek kétfelé szavaztak, noha Merkel pártjában a fegyelem az egyik legfontosabb összetartó erő. Ugyanakkor a CDU egy része nem szavazta meg a szankciókat azért, hogy ne zárják ki a Fideszt, különben a Néppárt létszáma vészesen apadna. Ezzel együtt azonban az orbánpártiság csak látszólagos, mert valójában ők is elítélik azt, ami Orbán Magyarországán történik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.