2017. július 14., péntek

A MAGYAR KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁSRÓL CIKKEZNEK A LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.07.14.


A nemzetközi média bőséges terjedelemben számol be arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket megbélyegző törvény miatt, valamint – véleményének immár részletes indoklással alátámasztott kifejtése mellett – újabb szakaszába emelte a másik kötelezettségszegési eljárást a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bezárással fenyegeti a Soros György által alapított Közép-európai Egyetemet, a CEU-t.

A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása megállapítja: sokan vélekednek úgy, hogy mindkét törvény a független intézmények gyengítését célozza.
A külföldi támogatás tényének hivatalos bejelentését előíró törvénnyel kapcsolatban Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta a Politicónak: üdvözlik a brüsszeli bizottság lépését, de a kötelezettségszegési eljárás megindítását nem tartják elegendőnek. Pardavi felszólította az Európai Parlamentet, hogy mielőbb lépjen annak a jelentésnek az ügyében, amely megalapozhatja az uniós alapszerződés hetes cikkelyének alkalmazását Magyarországgal szemben. Ez Magyarország unión belüli szavazati jogának a megvonásához is vezethet. A Helsinki Bizottság – számos más civil szervezettel együtt – úgy döntött, hogy nem hajlandó regisztrálni magát külföldről támogatott szervezetként, és a bíróságon fogja keresni igazát.

A New York Times az AP, illetve a Reuters hírügynökség beszámolói alapján ír a Magyarországgal kapcsolatos brüsszeli lépésekről. Az AP megállapítja, hogy mind a CEU-törvény, mind a civiltörvény a Soros György elleni magyar kormányzati kampány része, és két szemlélet – a nyílt társadalom, illetve az illiberális állam – ütközéséről van szó. A Reuters megjegyzi: bár Brüsszelnek jogában áll megnyitni ügyeket olyan uniós tagországokkal szemben, amelyek megsértik a közös jogszabályokat, ezek az eljárások hosszadalmasak, és csekély a hatásuk. A New York Times azt a Reuters-beszámolót is átvette, amely a Soros elleni, magyar hivatalos közlések szerint holnap lezáruló plakátkampányról szól. A Reuters megszólaltatja Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a kampány idegenellenes érzelmeket szít, és egyúttal reményének ad hangot, hogy Magyarország meg fogja találni a kiutat jelenlegi elszigeteltségéből, vissza fog térni az ENSZ menekültügyi egyezményében és emberi jogi chartájában megfogalmazott értékekhez.

Az EurActiv című uniós hírportál a bizottsági eljárásokról szóló beszámolójában emlékeztet arra, hogy a jövőre választások elé néző Orbán Viktor korábban is többször összetűzésbe került nyugati partnereivel az oktatás, a média, illetve az igazságszolgáltatás szabadságát, függetlenségét érintő kérdésekben.

A másik vezető uniós hírportál, az EUObserver úgy véli, hogy a brüsszeli bizottság által megtámadott magyar jogi előírások Orbán Viktor miniszterelnök bírálóinak a megfélemlítését célozzák. A cikk megjegyzi, hogy magát a Soros György elleni médiakampányt – amelyet most a vizes vébé megkezdése miatt leállítanak - nem volt hajlandó kommentálni az unió központi végrehajtó testülete...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.