2017. július 6., csütörtök

"A SZÁMÍTÓGÉPEK A DARWINI ELMÉLET SZERINT FEJLŐDHETNEK"

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.07.06.



A strasbourgi egyetemen a komplex szisztémák digitális tanszéke a mesterséges intelligenciák kutatásának jeles francia központja. Vezetője Pierre Collet, aki a Nouvel Observateur újságírójával folytatott beszélgetés során igazi szenvedélyes kutatónak mutatkozott.


- Ön a mesterséges intelligenciákat oktatja.

- Különböző formájú mesterséges intelligenciák léteznek. Ezeket általában a Turing-teszttel határozzák meg: amikor egy ember beszélget egy számítógéppel és nem tudja biztosan megmondani, hogy emberrel vagy géppel beszél, a program intelligensnek nevezhető.

Ez a „chatbotok”, a párbeszédek alkalmazásának elve. De lehet olyan AI-t is alkotni, amely nem emberi. Ezt csináljuk Strasbourgban, egyfajta mesterséges evolúciót. Azt a mechanizmust, amellyel a természet megtalálja a környezetéhez való alkalmazkodás és a túlélés megoldásait, transzponáljuk a számitógépekbe, amitől kreatívak lesznek.

- A darwini fejlődés elmélet módján?

- Pontosan. Adunk a gépnek egy megoldandó feladatot, amely talál rá megoldásokat, elveti a kevésbé jókat és kiválasztja a legjobbakat. Látványos eredményekkel. 2006-ban a NASA kifejlesztett egy kosárlabda-nagyságú mikro-műholdat, kellett hozzá egy kevés energiát fogyasztó adó, amely egy rádióteleszkóp felé irányult. Nem találtak rá megoldást. A mérnökök által tervezett antennák tíz méter hosszúak voltak. A NASA ekkor a feladatot informatikusokra bízta, akik egy olyan miniantennát javasoltak, amelyről nem lehetett elképzelni, hogy meg lehet csinálni. A paramétereket bettáplálták a gépbe és sikerült, nem tudni, hogyan.

- A számítógépnek tehát alkotó intelligenciája van?

- Az emberek évtizedekig azt gondolták, hogy a számítógépek azt csinálják, amit az emberek kérnek tőlük, gyorsabban oldanak meg egyenleteket. Ennyi. Ám 2000 óta a számítógépek kreatívvá válták. Olyan dolgokat javasolnak, amelyeket az emberek nem is kértek tőlük. Ezek időnként teljesen új megoldások, amelyeket nem értünk. Egy hasonló probléma megoldásához, amelynek mások a paraméterei, kénytelenek vagyunk újra megkérdezni őket. A számítógépek most már képesek maguktól elképzelni dolgokat. De ezek a számítógépek nem felelnek meg a Turing-tesztnek, mert gondolkodásuk nem emberi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.