2017. július 16., vasárnap

A VIZES VB MEGNYITÓJA MEGMUTATTA, MILYEN ÖNBIZALOMHIÁNYOS, KIS NEMZETNEK GONDOLJUK MAGUNKAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.16.


...Inkább arról beszélnénk, amit hiányoltunk e két órás, nemzeti giccsparádéban.
Elképzelni sem tudjuk, mit értett meg mindebből az a néhány millió – vagy milliárd, mindegy, mit sugall a propaganda – külföldi, aki nézte a megnyitót. Az üzenete azonban – számunka – meglehetősen világos: ezer éve jelen vagyunk, nálunk több köze a vízhez aligha lehet európai nemzetnek. Nem biztos, hogy mi ezt tartottuk volna a legfontosabbnak kommunikálni, de az kétségtelen, hogy az üzenet - ellentétben a kormányzati kommunikációval - jelentős mennyiségű igazságot tartalmazott. Humort azonban nyomokban sem. Sem önreflexiót. Egy csöpp kikacsintást.
Semmit, ami azt üzente volna: vagyunk olyan erősek, önbizalomtól duzzadóak - mert van mire -, hogy némi öniróniát, viccet is belecsempésszünk a saját magunkról szőtt, idealizált képbe. Nem félünk kellő ütem- és arányérzékkel kicsit kigúnyolni magunkat. Mielőtt más teszi meg. Merünk nevetni néha saját botlásainkon. A humor is segít feloldani a görcseinket.
Nem, ehelyett pátoszt kaptunk és matyó öntudatot. Mint mindig. A kormány aktuális színétől függetlenül. A görcsös bizonygatását nemzeti nagyságunknak, ittlétünk történelmi jogalapjának. A kisebbségi komplexus legbiztosabb jele, kényszeresen bizonygatjuk nagyságunkat.
Pedig semmi szükség nem lenne erre - már ha a mindenkori vezetés és híveik valóban el is hinnék, amiket mondanak. Nincs semmi okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy azt bizonygassuk: nem vagyunk alacsonyabb rendű államalkotó nép bárkinél. Részben mert nem is vagyunk, másrészt mert senki nem tol ilyesmit az orrunk alá. Azonban mégis ettől rettegünk: hogy megkérdőjelezik létjogosultságunkat a Kárpát-medencében vagy Európában. Ugyanis mi előszeretettel tesszük ezt a környező nemzetekkel. Önmagunk tükörképétől rettegünk - végtelenül ostoba és szánalomra méltó módon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.