2017. július 27., csütörtök

AZ ORBÁNI ÚJFASIZMUS

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.07.27.


Az agydaganattal diagnosztizált McCain megtartotta - vélhetően - utolsó beszédét az amerikai Szenátusban: igaz és demagóg beszéd volt annak szükségességéről, hogy felül kellene emelkedni a szekértábor-politikán, és a választók érdekeit szolgálni. Igaz és demagóg - egy politikus, ha valami igazat szól, szinte mindig demagóg is egyben. Ez így működik, valójában felesleges is lenne moralizálni rajta.

Persze McCain akkor került a magyarországi érdeklődés homlokterébe, mikor két és fél éve "újfasiszta diktátornak" nevezte Orbánt. Talán elsőként a nyugati politikusok közül.

Most függetlenül attól, hogy mit gondolok McCainről, vagy az amerikai republikánusokról (semmi jót, sőt - és ugyanezt gondolom a demokratákról is), vizsgáljuk már meg újra ezt az "újfasiszta diktátor" szöveget.

Szerintem frappáns. Pár szóban sok mindent leír - többek között azt, hogy bár Magyarországon még nem épült ki teljesen a diktatúra, vagy csak annak egy nagyon slampos, még közel sem totális formája, de az irány efelé mutat. Márpedig az irány (vagy inkább a vektor) maga a cél: a diktatúrába vezető út már maga is diktatúrával van kikövezve, vagy hogy Eduard Bernsteint idézzem, aki egy teljesen másfajta mozgalomról írta: "a mozgalom minden, a végcél semmi"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.