2017. július 28., péntek

FAZ: ORBÁN TELJESEN ALAPTALANUL FEKETÍTI BE SOROST, ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLETE LÉGBŐL KAPOTT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.28.


• A Soros elleni kampánnyal rég elfeledett szellemek kelnek új életre Magyarországon

• Szíjjártó fogja vissza magát, mert az unió nem Bankomat!

• Minden 2. magyar baljósnak gondolja a gazdasági kilátásokat, 42 % viszont e pillanatban így is a Fideszre szavazna


FAZ

Képzelt összeesküvés. Ezt a címet adta egész oldalas helyzetelemzésének a vezető német konzervatív lap, amely azt taglalja, miért gondolja úgy Orbán Viktor, hogy hadban áll Soros Györggyel. Azzal vádolja a milliárdost, hogy az haszonszerzés céljából milliókat akar Európába telepíteni. A tudósító felkereste a Helsinki Bizottságot, amely a hatalom szerint a földrész békéjét és biztonságát fenyegető spekuláns maffiahálózatának egyik központja. Soros és az NGO arra példa, miként lehet egy embert és annak életművét torz tükörben úgy beállítani, hogy elvész minden mérték, és még azt is nehéz kihámozni, hogy mit tett és mondott az illető valójában. Magyarország egyben nyomasztóan illusztrálja, hogy rég eltűntnek hitt démonok kelnek újra életre ebben az eltorzított képben. Orbán nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, hogy a szóban forgó civil csoportokat úgy tüntesse fel, mint amelyek külföldi pénzekből titokban szervezik az illegális migrációt, valamint tudván-tudatlanul trójai falóként szolgálnak a bevándorlást kísérő terrorizmus behatolásához.

De Soros egész Európában minden rossz okozója az összeesküvés elméletek hívei, a korrupcióval vádolt politikusok, valamint az autoriter hajlamú vezetők számára. Szélsőjobbos körökben a nevét már régen összekapcsolják a „pénzes zsidó“ fogalmával. Ez a mozgatórugó újabban a magyar kormánynál is előkerült. Orbán ugyan tagadja a vádat, ám a plakátakció pontosan az antiszemita reflexeket mozgatta meg az arra fogékony rétegnél. A hivatalos lapnak számító Magyar Idők pedig egyik vezércikkében minden további nélkül bedobta a klasszikus antiszemita klisét, a vándorló zsidó fogalmát.

Soros élő legendának számít a pénzvilágban, pedig nem egyszer jócskán rá is fizetett az üzletre. Azt sem lehet tagadni ugyanakkor, hogy egy sor országban a civileken keresztül van közvetett befolyása a dolgokra. Kovács Zoltán azzal vádolja ezeket a szervezeteket, hogy megpróbálják felpuhítani az európai jogot és szabályokat a menedék és a határok ügyében. Ezért kellett ellenük törvényt hozni. Bakonyi Anikó a Helsinki Bizottságtól ugyanakkor tagadja, hogy Soros-bérencek lennének. Költségvetésüknek csupán egyharmadát kapják a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Forrásaikat közzé teszik, viszont nem fogadnak el politikai ukázt senkitől sem. Azt ellenben teljes tévedésnek tartja, ha azt hánytorgatják fel nekik, hogy több menekült számára is kivívták az igazat az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt, hiszen Magyarország vállalta a vonatkozó nemzetközi konvenció előírásait.

De Orbán nem csupán a „humanitárius blablát“ utasítja el. Az ő szemében a Soros-alapítvány külföldi, tehát törvénytelen ellenzéket testesít meg. Goran Buldioski, az OSI európai igazgatója viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy nem adnak pénzt politikailag aktív csoportoknak. Ugyanakkor már a szocialista kormányok alatt is sürgették az érintett szervezetek a jogállamiság betartását. Egy rágalmazási perben védték annak idején Orbán Viktort is. Emellett segítik a korrupció ellenes küzdelmet is, és tény, hogy az idevonatkozó vádak a mélybe taszították a kormány népszerűségét, mielőtt a miniszterelnök a migrációval át nem rendezte a közbeszédet. Bakonyi Anikó kiemeli, hogy a hatalom mindenkire nyomást gyakorol, akinek más a véleménye, mint neki. És mindenkit ellenségnek tekint, aki nem szorul rá az állam pénzére.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.