2017. július 26., szerda

HOGYAN TEGYÜK MAGUNKAT BOLDOGTALANNÁ? ÍME 6 JÓL BEVÁLT MÓDSZER!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.07.26.


Sokat beszélünk, írunk és gondolkodunk a boldogságról, miközben a boldogtalanság kérdését méltatlanul elhanyagoljuk. Vannak helyzetek, amikor egyszerűen és természetesen tudunk boldogtalanok lenni. Az esetek jó részében azonban a saját közreműködésünkre is szükség van ezen állapot kialakításához és fenntartásához. Íme hat – jól bevált, profik által fejlesztett – módszer boldogtalanságra, melyekkel pszichológusként a leggyakrabban találkozom:

Automatikus negatív gondolatok


Az automatikus negatív gondolatok, ahogy a nevük is elárulja, bizonyos helyzetekben egyszerűen csak megjelennek a fejünkben. Ráadásul nemcsak megjelennek, hanem elemi erővel veszik át a hatalmat gondolataink és érzelmeink felett. Tehetünk ellenük, de ha szabad utat adunk nekik – sőt dagonyázunk bennünk - akkor bizonyosan megalapozzák a boldogtalanságunkat.

Ezek a gondolatok sokszor a múltunkból erednek, olyat is találhatunk köztük, ami szinte „családi hagyományként” is értelmezhető. A klasszikusok közé tartozik az:
  • „Úgysem fog sikerülni.”
  • „Most már késő változtatni…”
  • „A férfiak/nők már csak ilyenek”
Múltban ragadva

Múltunkat több, különböző módon is felhasználhatjuk arra, hogy aláaknázzuk jelenünket. A régmúlt – ami lehet a gyermekkor, a fiatalság, vagy akár a tavalyi év – nosztalgikus megszépítése kiváló lehetőséget jelent a jelen ellenpontozására: „akkor milyen jó volt, most meg...”. De természetesen a múltban átélt traumák feldolgozásának és elengedésének képtelensége is alkalmas lehet a boldogtalanság tartóssá tételéhez.

A másik – igen gyakori és nagyon hatékony - módszer a közelmúlt eseményein való rágódás. A kérődzés szó persze találóbb, hisz a már megemésztett – vélt, vagy valós – sérelem, hiba előrángatásáról van szó, ami aduászként bármely boldogságra alkalmas pillanatban előhúzható ütőkártya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.