2017. július 17., hétfő

KATINKA ÉS ORBÁN RENDSZERE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.17.


“Megdöntheti-e Hosszú Katinka Orbán rezsimjét?” címmel Föld S. Péter (Földes Péter) barátom reagált a Facebook oldalán megjelent írásában “A vizes vb előtt Katinkáról” című cikkemre.

Föld S. Péter szerint azt nehezményezem, hogy Hosszú Katinka “Gyárfás Tamás ellen fordult, ahelyett, hogy Orbán ellen mozdult volna”. Természetesen nem ezt nehezményezem, ezért bármennyire megtisztelő, hogy FSP az írásomat értékeli, kénytelen vagyok pontosítani őt.

Én azt mondom, hogy az a karakter, amely Gyárfás Tamással ütközött, nem kerülhette volna el az Orbánnal való ütközést sem, ha nem köt elvtelen kompromisszumot, ha azonos marad önmagával. Gyárfás Tamás és az úszószövetség meg sem közelítette a romlottságnak azt a szintjét, amelyet Orbán és bűnszervezete képvisel. Nem azt várom, hogy Katinka végezze el azt, amit az egész ország nem tesz meg, csak azt várom, hogy Katinka Katinka maradjon.

Ha Katinka az a Katinka, akinek mi abban a konfliktusban megismertük őt, szükségszerűen kellett volna konfrontálódnia Orbánnal és a rendszerével. Nem azért, mert politizál, és nem is azért, mert a rendszer ellen akar fordulni, esetleg a nem létező ellenzéket akarja úszóként helyettesíteni. Egyszerűen azért, mert az a karakter, amit ő Gyárfással szemben felmutatott, nem vehetett volna tudomást szó nélkül az úszó vb körül zajló visszaélésekről.

Orbán nagyban csinálta meg ugyanazt, amit Hosszú Katinka kicsiben sem tűrt el Gyárfástól. Legyünk igazságosak: ha akkor ünnepeltük egy jellemes ember kiállását, ne feledkezzünk meg arról, amikor ezt a jellemes karaktert egy sokkal súlyosabb esetben nem látjuk. Ezen pedig nem enyhít, hanem súlyosbít az a körülmény, hogy Orbán egyszerűen lefizette azokkal a kedvezményekkel, juttatásokkal, kivételezésekkel Katinkát, amiket neki nyújtott.

A visszaélések része volt az a kivételezés is, amelyet vele folytattak. S ne legyen kétsége senkinek a célt illetően: a cél az, hogy Katinkát és a hallgatását megvegyék. És ez sikerült. Katinkának nem dolga, hogy egy rendszert megdöntsön. Senki nem várja tőle ezt. Az úszó dolga az, hogy ússzon. De Katinka karaktere, ha valóban az lenne, akinek mutatta magát az úszószövetséggel szembeni konfliktusban, nem tehetne mást, mint ütközik ilyen helyzetben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.