2017. július 26., szerda

KI MENNYIT ÉR?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Digger
2017.07.26.


A címben megfogalmazott kérdés mindig is foglalkoztatta az embereket (Magyarországon az elmúlt évben egy kiszólás miatt kapott ráadásul kis mellékzöngét is), és ezen töprengett el mai posztjában Digger is. Vajon aki kijön külföldre, annak mi a kötelező elérés? Munka, lakás, egzisztencia? Kocsi, nyaralás, habostorta?


„Van egy barátom, aki mostanában elkezdett emlegetni egy régi közhelyet, amin elgondolkodtam és érdemesnek tartom szélesebb körű megbeszélésre.

Illető barátom aszerint sorolja be az embereket, hogy ELÉRTEK VALAMIT vagy nem. Ez egy nagyon érdekes szófordulat. Ősidők óta létezik, mint amikor azt mondják a gyereknek, hogy tanulj, mert nem lesz belőled semmi.

A fő kérdés itt az, hogy mi az ember értékmérője? Aztán meg mihez képest? Hagyományos értelmezés szerint nyilván anyagi javakban mérik az embert. Anyagi javainak nagysága alapján mondják rá, hogy elért valamit. Akinek meg nincsen semmije, az meg nyilván ANNYIT IS ÉR. Mintha ismerős lenne ez a kifejezés.

A nővérem a férjével felépített egy házat, szült három szép gyereket, csodálatos unokái, dédunokái vannak de anyagi javakat soha nem gyűjtött és boldogan leélte úgy az életét, hogy 66 éves korára még nem látta a tengert.

Van egy nagyon kedves hölgyismerősöm, aki a tenger szerelmese, csak a tengerparton tudják elképzelni a nyaralást és amikor csak tehetik, innen Londonból is mennek le a tengerpartra. Anyagi javakat nem gyűjtött, ő erre költi a pénzét.

Melyikük az, aki elért valamit? A három gyerek az elérés vagy az emlékek? Vagy a bankbetét? Aki kijön külföldre, annak mi a kötelező elérés? Munka, lakás, egzisztencia? Kocsi, nyaralás, habostorta?

Barátom szerint a hölgyismerősöm nem ért el semmit. Szerintem meg semmit nem KELL neki elérni. Boldog azzal, ami van neki és amit el TUD érni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.