2017. július 5., szerda

LEKERÜLT ORWELL 1984 C. MŰVE AZ ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRBÓL

HVG ONLINE - KULT
Szerző: hvg.hu
2017.07.05.


A Magyar Elektronikus Könyvtár felületén eddig megtalálható volt a két mű magyar nyelven, de – ahogy arról a 444.hu is beszámolt – miután a Momentum Mozgalom megosztotta az 1984 linkjét, törölték a könyveket a felületről.

Néhányan rögtön cenzúrát sejtettek a történtek mögött, de valójában szerzői jogi akadályok miatt kerülhettek le a könyvek.

Az Országos Széchényi Könyvtár ko
mmunikációs munkatársa levelünkre reagálva elmondta, hogy George Orwell említett műveit az Európa Kiadónak 2017.07.04-én hozzájuk intézett közvetlen megkeresésére vették le a Magyar Elektronikus Könyvtár rendszeréből.

A szerző jogok védelme nem csak a szerzőre, hanem a fordítóra is vonatkozik(a védelmi idő a szerző halálától számított 70 év) és mivel Szíjgyártó László 1983-ban bekövetkezett halála óta még nem telt el ennyi idő, így valószínűleg eleve jogtalanul kerültek fel a MEK-re a könyvek.

Éppen most?

Orwell könyve aktuálpolitikai témává vált a minap akkor is, amikor Török Gábor ebből idézve jellemezte a Fidesz sorosos kampányát. A politológus egy hosszú idézettel posztolta ki a legújabb kormányzati plakát képét a Facebook oldalára: "Goldstein látványa, sőt már a puszta rágondolás is automatikusan félelmet és nyugtalanságot idézett elő. Ő állandóbb tárgya volt a gyűlöletnek, mint Eurázsia vagy Keletázsia, mert amíg Óceánia háborúban állt e hatalmak egyikével, rendszerint békében élt a másikkal." ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.