2017. július 22., szombat

MIT KEZDJEN A DEMOKRATIKUS POLITIKA A NÉPHARAGGAL? HASZNÁLJA!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Éber Márk Áron
2017.07.22.



A politika érzelmeink felkeltésének és irányításának technikája is. A legfeltűnőbb ez akkor, ha az olyan akciókat nézzük, mint a kormány Soros, vagy EU-ellenes kampánya, de nem csak erről van szó: minden politika célja, hogy saját táborát integrálja és mozgósítsa, egyszersmind az ellenséges tábort dezintegrálja és demobilizálja. Hogyan teszi ezt érzelmeink felkorbácsolása és irányítása révén? Mire használja érzelmeinket a politika? Kiket próbál meggyűlöltetni velünk és miért? Lehet-e felháborodásnak építő hatása is vagy szükségképpen rombol?

Minden politika használja az érzelmeinket. Még az önmagát legracionálisabbnak, leghiggadtabbnak és a leginkább tiszteletre méltónak mutatni kívánó politika is. Valamennyi mozgósít negatív érzelmeket: dühöt, haragot, gyűlöletet, megvetést. Így vagy úgy, mindegyik próbálja felkelteni és ellenfeleire irányítani őket. Nemcsak ellenzéki mozgalmak vezérei és szónokai próbálnak bennünk felháborodást kelteni, hanem a hatalomban lévők is. Akkor is, ha a megkérdőjelezhetetlen szavahihetőség, a megingathatatlan tisztesség, és a higgadt mérlegelés élő szobrainak igyekeznek mutatkozni. Mindezt David Ost amerikai politikaprofesszor, a Hobart & William Smith Colleges kutatója állítja „Politics as the Mobilization of Anger: Emotions in Movements and in Power” című tanulmányában. („A dühöt mozgósító politika: Az érzelmek szerepe a mozgalmakban és a hatalomban”, European Journal of Social Theory, 2004. 7. évfolyam, 2. szám, 229–244. old.)

Különbségek inkább csak abból adódnak – mondhatjuk Osthoz kapcsolódva –, hogy a különféle politikai szereplők milyen mértékben és milyen módon próbálják felkelteni a haragunkat. És hogy kik felé próbálják terelni azt. Érdemes ezzel a szemmel is rátekinteni az elmúlt évek hazai politikájára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.