2017. július 23., vasárnap

ORBÁN TOVÁBB FARAGTA SAJÁT SZOBRÁT TUSVÁNYOSON

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.23.


Néhány napra ismét az illiberalizmus fővárosa lett Tusnádfürdő, hiszen innen indította kontinentális rakétáit a magyar kormánypárt színe-java azokra a politikusokra, üzletemberekre, pártokra, akik még mindig ellenállnak Orbán törekvéseinek. A Bálványosi Szabadegyetemen a szokásosnál is nyíltabban estek neki a nekik nem tetsző nézeteket valló erőknek a Fidesz potentátjai, mintha ösztönző hatással lenne rájuk, hogy Romániában beszélhetnek az otthoni dolgokról. Ami azonban mindenképpen új elem a korábbi évekhez képest, hogy elégedetten veregette saját vállát az illiberalizmus magyar prófétája, Orbán Viktor. Úgy tűnik, ma már a miniszterelnök sem fogja vissza magát, ha saját emlékművét kell kifaragnia.

Mint ahogy azt korábban írtuk, a Fidesz már egy ideje úgy működik, mint egy szekta, amelynek tagjai minden alkalmat megragadnak a hajbókolásra, amikor szektavezér személyesen szól hozzájuk. Ilyen szakrális esemény minden évben a bálványosi rendezvény, amely manapság már furcsa elegye egy kampányrendezvénynek és egy vallási ünnepnek. A hívek elszántságát mi sem jelzi jobban, hogy majdnem meglincseltek két nőt, akik fütyülni kezdtek a miniszterelnök beszéde alatt. Orbán ma már több egy pártelnöknél, egy miniszterelnöknél, de egy ideológiai vezetőnél is nagyobb a beágyazottsága a saját táborában. Ma már inkább szakrális vezetője annak a közösségnek, amely bármikor hajlandó azonosulni gondolataival, és szó szerint tűzbe is mennének érte hívei, ha valamilyen komolyabb támadás érné.

Orbán némi visszafogottsággal vette ezt tudomásul korábban, mára azonban mintha már ő is tudatosan mozdítaná el ebbe az irányba pártja ideológiáját. Elhitte magáról, hogy látnok, hogy tévedhetetlen, és ma már azt is komolyan gondolja, hogy sérthetetlen. Sokan épp ezért látják rendkívül borúsan Magyarország jövőjét, ugyanis a mostani Orbán Viktorról nem lehet feltételezni, hogy ugyanúgy átadja a hatalmat egy választási vereség után, mint azt tette 2002-ben. A Fidesz vezetőjének tényleg nagyon fáj az a vereség, hiszen beszédeiben többször azzal bizonyítja demokratikus elkötelezettségét, hogy emlékeztet arra, hogy 16 évig ellenzékből politizált. Ezt olyan komoly felhanggal mondja, hogy nem lehet kétségünk: Orbán minden percet pokolként élt meg az utóbbi 27 évben, amit nem teljhatalmú vezetőként töltött az ország élén. Ebből táplálkozik a magabiztossága és az összes félelme is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.