2017. július 5., szerda

SZERVER ITT, CSERE OTT

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Veres Jenő/Népszava
2017.07.05.



...Arról, hogy áprilisban félmilliárd forint ára valutát és egy nemzetbiztonságilag igen érzékeny adatokkal teli szervert lovasítottak meg egy őrizetlen (muhaha!) irodából, egyetlen sor körözés sincs a lopott biciklipumpák visszaadásának nagy operettoldalán.

De ne maszatoljunk, nem vagyunk mi ORFK: állítólag betörtek a letelepedési mutyit intéző cég irodájába, és állítólag állítólag megtörténtek a föntebbi cselekmények.

Szakemberek és laikusok hihetetlen kognitív egységre jutottak: ez egy hibátlan dezinformációs kampány. A százmilliárdokat fialó kötvénybiznisz megüthette
valamely szerv ingerküszöbét. Akár a – bár ez fikció! - magyar ügyészségét, akár tetszőleges sorosos-putyinos titkosszolgálatét.

Nincs szakértő a neten, aki nem az önbetörés verziójában hisz. Egyszerűbben: digitális adatot a készülék kézbe fogása nélkül is vidáman el lehet lopni. A fizikai elbirtoklás legendája a „bocsi, én mindent odaadnék, de hát ellopták” című későbbi mosakodás előkészülete lehet.

(Kicsiben ez az adóellenőrzésre váró üzletek „véletlen” kigyulladásával, csőtörésével járó adatvesztést szokta jelenteni.)

Kétségünk ne legyen: e szerverek adatai már rég „jó helyen” vannak.

Azt pedig, hogy valóban 500.000.000,- forint volt a kézi kasszában, ami eltűnt, és ezért az egész, csak a legnaivabb hívek nyalják be.

Kémfilmekben az ilyesmit politikai gyilkosságok szokták követni. Ne csak emberéletre gondoljuk ezúttal, hanem figyeljük a híreket a kampány idején.

Szerver itt, csere ott...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.