2017. július 7., péntek

SZÓ SZERINT SZÉT KELLETT SZERELNI A MARKOLÓT A 100 ÉVES FÁT VÉDŐ LIGETVÉDŐ ELTÁVOLÍTÁSÁHOZ

KETTŐS MÉREC BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.07.


Kordont bontottak, ráztak és szakítottak, munkagépet blokkoltak a Ligetvédők kedden és szerdán, szinte napra pontosan táboruk kiürítése után egy évvel. A több részre szakadt és felmorzsolódott mozgalom akcióit az váltotta ki, hogy a Városliget Zrt. 100 éves fákat akar átültetni. A Ligetvédők szerint ez a fák halálához vezetne.

Ha a Városligeti fasorból érkezünk a Liget felé, a Felvonulási téren át a Városliget rondójába érkezünk az ‘56-os emlékműhöz. Ez a rondó annak idején egy kör alakú, fákból álló kapuja volt a Városligetnek. A fák város felé eső részét Rákosi Mátyás parancsára vágták ki, hogy helyet csináljanak a díszszemléknek, nagygyűléseknek és - ‘56-ig - a Sztálin-szobornak helyet adó Felvonulási térnek. Az így kialakult U alakú félrondót a jelenlegi hatalom szűkítené tovább, hogy helyet csináljanak a Néprajzi Múzeumnak. Vagyis az alapzatának.

A Városliget Zrt. azt ígérte, a Néprajzi Múzeum építése miatt nem fognak fákat kivágni. Most mégis több fát, köztük 100 évnél is idősebbeket ültetnének át a jövendő múzeum szomszédságából.

Sőt, a Projekt tájépítésze, Szloszjár György még egy csütörtökön a Múzeum negyed propaganda blogján megjelent cikkben is úgy nyilatkozott, mintha nem terveznének a Rondóhoz nyúlni. Ahol aztán kedden és szerdán már el is kezdődtek a munkálatok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.