2017. július 30., vasárnap

VAKON, DE ÖNÁLLÓAN ÉLNI - MAGYAR DIÁKOK ÚJ TALÁLMÁNYÁNAK KÖSZÖNHETŐEN MÁR NEM LEHETETLEN

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: Bauer Emese
2017.07.30.


Egy apró kütyü (Kesztyű? Gyűszű? Keszgyű?) ami segíthet a vak embereknek elérni azt, ami másoknak olyan természetes: az önállóságot. Ez a GlovEye csapat, név szerint Zemkó Boglárka, Fülöp Ádám és Klinkó Krisztián hiánypótló találmánya, amivel megnyerték a Microsoft fiatal feltalálóknak és újítóknak szóló Imagine Cup idei magyarországi fordulóját, és kijutottak a júliusi nemzetközi döntőre, Seattle-be – itt sajnos nem értek el helyezést. Az itthoni döntő óta már át is adták az első publikusan elérhető készüléket a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének.

Maga az ötlet egyszerű, mégis forradalmi. A kesztyű bluetoothon keresztül kapcsolódik egy okostelefonhoz, ami a kameráján keresztül figyeli, hogy a kis szerkezet éppen melyik betű fölött tart a szövegben, a gyűszű pedig az annak megfelelő jelet nyomja bele a viselője ujjába, Braille-írásként. Így a használója képes lesz bármilyen nyomtatott szöveget elolvasni, az egyszerű könyvektől kezdve a termékek feliratáig a boltban – így adva vissza egy szelet önállóságot az élet minden területén.

De hogyan is valósít meg három egyetemista egy ilyen újszerű találmányt, milyen nehézségekkel néznek szembe, és ki segít nekik ebben? Erről kérdeztük Fülöp Ádámot, a csapat egyik tagját:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.