2017. augusztus 27., vasárnap

A BÉRPLAFONOS NÉPSZAVAZÁS NEM SZÁMOLJA FEL VARÁZSÜTÉSRE A KORRUPCIÓT, DE LEGALÁBB ELMONDHATJUK, MILYEN ORSZÁGOT AKARUNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.08.27.


Nagyjából egy hónapja indította útjára Vágó Gábor azt az aláírásgyűjtést, amelynek célja, hogy népszavazáson dönthessünk az állami cégek vezetői béreinek maximalizálásáról. A kezdeményezéshez csatlakozott az MSZP, az LMP, az Együtt és a Párbeszéd, emellett szakszervezetek és civil szervezetek is beszálltak az aláírásgyűjtésbe. A népszavazási kezdeményezés kapcsán nagyon érdekes vita alakult ki arról, mire is lenne jó egy ilyen, az állami cégek vezetőit érintő bérplafon. Bár a vita elméleti szinten tényleg izgalmas, az érvek ütköztetése közepette könnyen szem elől téveszthetjük a kezdeményezés tétjeit , ami nem lenne jó.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?” – így hangzik az a kérdés, amely átment a Nemzeti Választási Bizottság szigorú szűrőjén, és amelyből akkor lehet népszavazási kérdés, ha a kezdeményezőknek sikerül november 21-ig összegyűjteni 200 ezer aláírást országszerte. (Az első hónap után a számok nem túl bíztatók, de a pártok egy része még ezutánra ígéri a rakéták begyújtását.)

Vágó nyilatkozataiból két fontos tét rajzolódik ki. Egyrészt a népszavazás alkalmat adna, hogy a magyar társadalom megálljt parancsoljon a haveri alapon kinevezett állami cégvezetők pofátlan fizetéseinek. Másrészt pedig alkalmas lehet az állami szektorban tapasztalható óriási bérkülönbségek csökkentésére. Ha ugyanis a cégvezetők fizetését a köztársasági elnök fizetéséhez kötnénk, utána már nem növelhetnénk ezeket a fizetéseket anélkül, hogy a közigazgatásban dolgozó összes ember bérét emelnénk. Méghozzá azért, mert a köztársasági elnök bére a közigazgatási bérek alapján kerül kiszámolásra, így egy elem megváltoztatása csak az összes többi megváltoztatásával együtt lenne lehetséges.

Más szóval, a Vágó-féle népszavazás nemcsak arra lenne jó, hogy a magyar társadalom beintsen a kormánynak, de egy valós problémára, az állami szférán belüli óriási bérszakadékokat is enyhíthetné: gondoljunk csak egy postás vagy vasúti alkalmazott és a Magyar Posta vagy a MÁV-vezetők bérei közötti óriási különbségekre
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.