2017. augusztus 4., péntek

A FIDESZ ÚGY TESZ, MINTHA NEM IS VOLNA POLITIKAI ELLENZÉKE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.04.


Érdekes kísérlet zajlik Magyarországon, amire valószínűleg más országokban is felfigyeltek már, és ha a gyakorlat beválik, biztosan követőkre talál néhány illiberális rendszerben. Az eljárás lényege, hogy a választások előtt el kell hitetni a választókkal, hogy tulajdonképpen nincs is ellenpólusa a kormánypártnak, azok, akik ellenük indulnak, nem is politikusok, hanem egy misztikus összeesküvés bábfigurái. Ehhez az kell, hogy ne maradjon olyan meghatározó független sajtóorgánum a piacon, amely valós erőként állítja be az ellenzéket, és amely időről időre leleplezi a kormány mítoszalkotó szándékait. A jelenlegi parlamenti ellenzéket pedig be kell szorítani egy olyan szűk térbe, ahol szinte lehetetlen valós politikai akciókat végrehajtani.

Az Orbán-kormány már régen nem Gyurcsány Ferencet, Botka Lászlót vagy Vona Gábort tartja fő ellenségeinek, hanem azokat az erőket, melyek állítólag e magyar politikusok mögött állnak. Gyurcsányt elsősorban Brüsszel fizetett ügynökének tartják, Botkát szerintük Soros György rángatja dróton, Vonát pedig megvette kilóra Simicska Lajos kegyvesztett oligarcha. Az ellenzék negligálása már azóta tart, hogy Gyurcsányt nem sikerült bíróság elé állítani a 2010-es kormányváltás után, majd szépen lassan elkopott az „elmúlt nyolc évezés” szlogenje is, így valamit ki kellett találni az ellenzék kezelésére.

A Fidesz stratégái úgy gondolták, hogy nem csinálnak ingyen reklámot azoknak a politikusoknak, akik valós kihívói lehetnek Orbán Viktornak 2018-ban, így egy szintet ugrottak az ellenségkeresésben. A kormánypárt azért a legnépszerűbb ugyanis a közvélemény-kutatásokban, mert a kormányfőről el tudja hitetni, hogy az egyetlen ember ő ma Magyarországon, aki szembe tud szállni olyan nemzetközi konspirációkkal, mint a menekültválság vagy a globalizáció hatásai. Orbán olyan keresztes lovagként vágtat pártja élén, aki nem csak az iszlámtól képes megvédeni hazáját és Európát, de ha a Klingon Birodalom törne ránk az ellen is sikerrel felvenné a harcot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.