2017. augusztus 24., csütörtök

A SZOMSZÉD ORSZÁGOKNAK IS MI NEVELÜNK VÁLOGATOTT FOCISTÁKAT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Lőrincz Tamás
2017.08.24.


Az elmúlt két évben összesen több mint tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a határon túli futballt a Magyar Labdarúgó-szövetségen (MLSZ) keresztül – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből. A legtöbb pénzt, hárommilliárd forintot a Délvidék Sport Akadémia, ezen keresztül pedig a szerb másodosztályban szereplő Labdarúgó Klub Tsc (Topolya) kapta.

Másodosztályú csapatnak járt a második legnagyobb összeg is, a szlovák Liga 2-ben szereplő Komáromi Football Klub ugyanis 5,9 millió eurót, azaz nagyjából 1,8 milliárd forintot költhet a klub által használt stadion felújítására. A kapott pénzből lebontják a futballpálya körül lévő földsáncot, új fűtött füves pályát alakítanak ki, de lesz műfüves pálya is, valamint felújítják a meglévő öltözőket és lelátókat. Mindemellett új tribünt is építenek.

A hivatalos narratíva szerint azért szükséges a határon túli magyar területeken is támogatni a labdarúgást, mert így szélesebb körből kerülhetnek ki tehetségek. A magyar származású játékosok ugyanakkor nem minden esetben választják a magyar válogatottat, a román nemzeti tizenegyben például már többen is bemutatkoztak, augusztusban négyen is pályára léptek az U18-as válogatottban. (Ez egyébként nem feltétlenül jelenti azt, hogy soha nem lehetnek magyar válogatottak, kizáró okot ugyanis csak a felnőttválogatottság jelent.)

Az elköltött milliárdok megalapozottságát kérdőjelezi meg az is, hogy – az erdélyi klubokat leszámítva – a támogatott határon túli csapatokban túlnyomó többségben vannak – a nevük alapján – nem magyar származású játékosok. (A Dunaszerdahely honlapja szerint például a 28 fős keretben 8 magyar vagy magyar származású játékos játszik, de ebből hárman Magyarországról igazoltak oda. Komáromban – szintén a nevük alapján – öt magyar focista lehet, és Topolyán öten lehetnek magyarok a 25 fős keretben.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.