2017. augusztus 7., hétfő

AMIKOR MÁR MAGA A SZAVAZÁS IS MEGALÁZÓ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.08.07.



Az volt a cicázó szép csendőrtollak, majd a Rákosi- és a Kádár-korszak idején, hiszen valódi választásról szó sem lehetett. És most megint…

Azt csak futólag említem meg, hogy amikor a hatalom a fékek és ellensúlyok rendszerének lerombolása után uralmának megőrzéséért bármit megtehet: korlátlanul használhatja a köz pénzét; országot, értelmet züllesztő-fojtogató, erkölcsromboló médiabirodalmat építhet magának, és mocskos, uszító plakátokkal szarhatja tele, őrjítheti meg az országot, akkor nevetséges dolog volna tisztességes választásokról beszélni – s ahogy azt az EBESZ jelentette is, már a 2014-es sem volt az.

A 2018-as választás „tisztességességéről”, mivel olyanja nincs, nem is lehet, szó ne essék… De arra sincs okunk, hogy szabad választásról beszéljünk.

Márpedig tisztességtelen, és legjobb esetben is félszabad választásokon (a lakosság nagy része nem jut hiteles információkhoz, csak a hatalom ocsmányságaihoz; vidéken sok-sok helyen lényegében, mint egykor, ma is „nyíltan dönt, ki választ” stb.) részt venni megalázó. Igaz, távol maradni is az.

Egyáltalán: ilyen körülmények között élni is.

Szabad választásokhoz szabad polgárok kellenek: racionális politikai-morális mérlegelésre képes és hajlandó emberek. Márpedig a magyar közélet súlyosan mérgezett: hatalomra került profi gazemberek mérgezték és mérgezik meg ma is – bőven merítve e tekintetben gazdag nemzeti hagyományainkból – folyamatosan gyűlöletkeltő, irracionalizmusba, hisztériába taszító végtelenített hecckampányaikkal...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.