2017. augusztus 18., péntek

AZ ALT-RIGHT-TAL POZICIONÁLJA MAGÁT KÖZÉPRE TRUMP - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.08.18.


A világ lapjai és hírportáljai ezekben az órákban főként a barcelonai gázolásos terrormerénylettel, illetve az azt követő további spanyolországi fejleményekkel foglalkoznak. E drámai történet szemlézése már csak a gyorsan pergő események miatt sem lehet ennek az elsősorban a magyar vonatkozásokra összpontosító médiaáttekintésnek a tárgya.

Annyit mégis megjegyzek, hogy különböző híradásokban – például a Spiegel Online, illetve a Politico beszámolójában - felbukkan az az elem, miszerint a spanyol polgári védelem egyik közleménye magyar érintettről is említést tett – igaz, nem kifejezetten a halálos áldozatok, hanem a halottakat és sebesülteket egyaránt tartalmazó összesítésben. Emellett az is lehetséges, de ez nem derül ki egyértelműen a honlapokon, hogy a lista időközben frissült.

Magyarország intő példájának említésével hívta fel a figyelmet a Donald Trump által manipulált szélsőségesség veszélyeire Anne Applebaum történész a Washington Post által közölt véleménycikkében. A figyelmeztetés lényege: Trump arra használhatja fel az Amerikában alt-right-ként, alternatív jobboldalként emlegetett szélsőjobboldalt, hogy ahhoz képest önmagát centristaként állíthassa be – hasonlóképpen ahhoz, ahogyan a Fidesz a Jobbikra rámutatva pozicionálja önmagát középen álló, mérsékelt erőként.

A szerző a Charlottesville-i események kapcsán kifejti, hogy nem kellene megdöbbenni Donald Trump magatartásán, a rasszista szélsőjobbot és a rasszista szélsőjobb ellen fellépőket egy kalap alá vevő megnyilatkozásain. Emlékeztet arra, hogy Trump 1973-ban szerepelt először a New York Times címoldalán: akkor, amikor Richard Nixon elnök igazságügyi minisztériuma beperelte a Trump-család ingatlanvállalkozását, mert diszkriminációt alkalmazott a fekete bőrű lehetséges bérlőkkel szemben. Trump az azóta eltelt négy és fél évtizedben – beleértve a tavalyi elnökválasztási kampányt is - folyamatosan használta a rasszista besározó sztereotípiákat, miszerint a mexikóiak megerőszakolják a nőket, a zsidók alattomosak, a feketék lusták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.