2017. augusztus 18., péntek

AZ ELLENZÉK BEÁRAZTA A 2018-AS VERESÉGET, MÁR AZ ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOKRA KÉSZÜL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.08.18.


A szoci szavazókon osztozkodnak.

Bár a közvélemény-kutatások szinte mindegyike (amelyik nem a kormány megrendelésére készül) azt mutatja, a Fidesz toronymagasan vezet a pártok versenyében kevesebb mint 8 hónappal a választások előtt, a mérése egyúttal azt is is egyértelműen jelzik, hogy a kormányváltást akaró szavazók többségeben vannak azok, akik Orbánék távozását akarják.

Ebből kiindulva egyszerű a helyzet: ha az ellenzék összeállna egyetlen választási párttá - mint például Róna Péter közgazdász javasolta -, ezzel nem egyszerűen kormányképes alternatívát mutatna fel, hanem a választókörzetek többségét is el tudná vinni a Fidesz elől, és kikényszerítené a kormányváltást.

Az egyszerűnek látszó elv leginkább a személyi ambíciókon bukik el.
  • A Jobbik nem akar senkivel sem közösködni, leginkább arra vár, hogy a baloldal végképp összeomoljon vagy káoszba fulladjon, és a szavazói jobb híján a Vona-pártot válasszák, mint az Orbán legyőzésére gyedül képes politikai erőt.
  • Hasonló a célja a Momentumnak. A januárban berobbant párt idővel győztesen kiemelkedni a baloldali őskáoszból, mint olyan párt, amelyik még nem kopott el, nem korrumpálódott, nem vált unottá és nem tűnik megélhetésinek.
  • Gyurcsánynak - mint az ország egyik legelutasítottabb politikusának - nincs esélye leváltani Orbánt, de úgy gondolja, másnak sincs, és akkor ő miért áldozná fel fel magát. Neki a szocialisták választási veresége az érdeke, hogy aztán 2018 után a habokból frissen kiemelkedve átvegye a baloldal vezetését. Jobb a baloldalt vezetni, mint a semmit.
Ebből két dolog is látszik: mind a 3 említett párt és annak vezetője voltaképpen az MSZP helyére és annak szavazóra pályázik.

Valamint az is, hogy voltaképpen csak Botka érdekelt Orbán választási vereségében: a többiek arra játszanak, hogy a Fidesz nyer és az MSZP veszít, egyúttal eltűnik a porondról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.