2017. augusztus 30., szerda

BRUTÁLIS VISZONYOK AZ ALBÉRLETPIACON: LAKÁST KERESTÜNK, DE NAGYOT KOPPANTUNK

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2017.08.30.


Horrorisztikusak az albérletárak, de nem csak ez a baj, ha az ember lakást keres. Elkísértünk két egyetemistát albérletvadászatra.

Teljes állás lehetne az albérletkeresés: aki ma szeretne önálló lakást, vagy legalább egy szobát találni Budapesten, annak nem árt napi nyolc-tíz órát internet előtt tölteni, és minimum a kora estéit érdemes szabaddá tennie. Két egyetemistát kísértünk el egy átlagos albérletkereső útjukra – végül egy sikertelen nap után abban maradtunk, ez nehezebb, mint egy becsülettel ledolgozott munkanap, és már majdnem olyan kilátástalannak tűnik menet közben, mint frissdiplomásként az álláskeresés. A fiúk már most is egy lakáson osztoznak, onnan azért mennek el, mert főbérlőjük rájött, mennyire feltolják az árakat az egyetemre most felvett gólyák, és havi ötvenezerrel többet akart elkérni. A legjobb albérletek már a ponthatárok kihirdetésének másnapján elkeltek, a megmaradtakért óriási a harc.


Itt aztán valósággá válik a sztereotípia, hogy ezek a mai fiatalok egész nap az interneten lógnak: gyakorlatilag tényleg annyi időt el kell tölteni a hirdetések keresésével, mint ha az ember számítógép előtt dolgozna. Az albérletkeresés egyik legfontosabb felülete mára a Facebook lett. A legnépszerűbb csoportokban százezernél is többen próbálnak lakást keresni vagy épp kiadni. A hirdetések folyamatosan pörögnek, ha valaki épp akkor megy el egy gyors kávészünetre, amikor felkerül egy hirdetés, mire újra a gép elé érne, már legalább tízen állnak előtte a sorban. Napi két-három lakást megnézni sem kevés időt visz el, az igazán lélekölő viszont inkább az, hogy folyamatosan figyelni kell, és legalább tíz üzenetet írni naponta úgy, hogy tudják, szinte semmi esély a sikerre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.